Új módszerek az előrehaladott prosztatarák kezelésében

WASHINGTON - Tudósok egy csoportja új terápiákkal kísérletezik azon prosztatarákos betegek számára, akiknél nem hatásosak az első körben alkalmazott módszerek, mint a műtéti beavatkozás, a sugárterápia, a hormonblokád és a kemoterápia.

prosztatarák, rák, daganat, tumor, rosszindulatú daganat, tumoros, prosztatasejtek, vakcina, védőoltás, oltóanyag, oltás, rosszindulatú daganat | The New York Times Health News Service   Medincorp | Rosenberg, E.

Az NCI adatbázisa közel 40 jelenleg is folyó klinikai kísérletet tart nyilván, amelynek alanyai kiújuló vagy áttételes prosztatarákban szenvednek.

Minden egyes kísérletnek más követelményei vannak. Egyeseknél az a feltétel, hogy a beteg a kísérleti gyógyszer szedése előtt csak bizonyos fajta kezelést kapjon. Másokban nem vehetnek részt olyan betegek, akik egy bizonyos időkereten belül hagyományos kezelésben részesültek.

A kísérleti kezelések nem kockázatmentesek. Nincs rá garancia, hogy embereken alkalmazva is sikeresek lesznek, bár az állatkísérletek ígéretesek voltak, továbbá lehetnek a kezelésének káros mellékhatásai is.

A következőkben felsorolunk néhány új kezelési módot, amelyek tanulmányozása jelenleg is folyik, és megadjuk a kontakt telefonszámot is.

A teljesebb lista érdekében lásd a National Cancer Institute webcímét (https://cancertrials.nih.nci.gov), cagy a CapCure, Michael Milken prosztatarák-kutató szervezetét (https://www.capcure.org).

Mielőtt olyan kezelésnek kívánná magát alávetni, amit az FDA még nem hagyott jóvá, kérjük, beszéljen orvosával.

- Rákpusztító vakcina: A New York-i Sloan-Kettering Cancer Center olyan oltóanyagon dolgozik, amely öngyilkosságra készteti a rákos prosztatasejteket.

Info: 800-525-2225

- Immunterápia: A seattle-i Pacific Northwest Cancer Foundation olyan vakcina kifejlesztéséen dolgozik, amely a prosztatarák-sejtek elpusztítására ösztönzi a szervezet immunrendszerét. A kutatók vérmintát vesznek a betegtől, majd elkülönítik és szaporítják az immunrendszer "gyalogságát", az ún. dendrikus sejteket.

Ezeket aztán injekció formájában visszajuttatják a beteg szervezetébe, ahol ezek beindítják a rákpusztító sejtek termelődését, amelyek viszont a szervezetben addig vándorolnak, míg el nem érnek a rákos prosztatsejtekig.

Info: 1-800-MED-INFO

- A rák kiéheztetése: a San Franciscó-i egyetemen olyan antitest kifejlesztésén munkálkodnak, amely meggátolja a vér áramlását a rákos prosztatasejtekbe. Az ötlet azon alapul, hogy ha nem kap vért, a rosszindulatú daganat növekedése lelassul vagy leáll.

Info: 415-885-7331

- Génterápia: A washingtoni George Washington University kutatói felfedezték, hogy azoknál a prosztatasejteknél, amelyekből hiányzik az uteroglobin fehérje, nagy valószínűséggel gyors lefolyású rákosodás következik be. Még 18 hónap van az embereken való kipróbálásig, a kutatók olyan kezelést készítenek elő, ahol a proteint visszainjektálják a sejtekbe, hogy ott lelassítsa a daganat terjedését.

- Rákölő vírus: A San Franciscó-i UCSF és a baltimore-i Johns Hopkins Medical School kutatói egy újfajta, génmanipulált vírus kitenyésztésén dolgoznak, amely azonosítja és elpusztítja a rákos sejteket.

Info: UCSF 415-885-7331, vagy Johns Hopkins 410-955-8964

- Metasztázis-kezelések: Életveszélyes szakaszában a prosztatarákra az a jellemző, hogy csontáttételek fejlődnek ki, növekednek és végül a beteg halálához vezetnek.

A wisconsini egyetem (608-263-7107), a virginiai egyetem (804-243-6188) és a houstoni M.D. Anderson Cancer Center (800-392-1611) kutatói azon fáradoznak, hogy ezt a halálos vándorlást meggátolják.

- Újfajta kemoterápiás eljárások: A kemoterápia az utolsó szalmaszál, mert a prosztatarák általában nem reagál a toxinokra. A kutatók azonban jelentős lépéseket tettek előre a toxinok, hormonblokkolók és más vegyületek kombinálásával. A hagyományos kemoterápiával ellentétben ezek a kombinációk képesek pontosabban célba venni és hatékonyabban elpusztítani a rákos prosztatasejteket, és a minimumra csökkentik az egészséges sejtek károsodását.

A kísérletben több intézmény is részt vesz, többek között a M.D. Anderson Cancer Center (800-392-1611), a michigani egyetem (800-865-1125) és a Memorial Sloan Kettering (800-525-2225).

- Alternatív gyógymódok: A PC Spes, egy számos kínai gyógyfűből kivont vegyületből álló keverék az egyik leggyakrabban emlegetett lehetséges gyógyszere a prosztataráknak.

A kezelés, amely azon alapul, hogy a rákos sejtek elpusztítják önmagukat, komolyan felkeltette a San Franciscó-i orvostudományi egyetem érdeklődését. A klinikai kísérletek megkezdésének időpontját már be is ütemezték.

Info: a PC Spes kaliforniai disztribútora, a Brea botanikus laboratóriuma 800-242-5555.

Megjelent: Hearst Newspapers

| prosztatarák, rák, daganat, tumor, rosszindulatú daganat, tumoros, prosztatasejtek, vakcina, védőoltás, oltóanyag, oltás
2002-07-31 22:22:15


data-full-width-responsive="true">