Milyen kezelést válasszanak a prosztatarákos betegek?

WASHINGTON - A prosztatarákos betegek zavarbaejtően sokféle kezelési mód közül választhatnak, ám mindegyiknek megvan az a kockázata, hogy mellékhatásként impotencia vagy inkontinencia jelentkezhet.

A betegek arról panaszkodnak, hogy gyakran lehetetlen objektív felvilágosítást kapni az orvosoktól, mert mindegyikük a saját specialitását ajánlja.

Egy urológus valószínűleg a dülmirigy sebészi úton történő eltávolítását ajánlja, a radiológus sugárkezelést vagy radioaktív "magok" beültetését, az onkológus meg jobbnak tartja a rákot tápláló hormonok útjának gyógyszerekkel történő elzárását.

A választék azzal is bővül, hogy az orvosok egyre kifinomultabb kezeléseket alkalmaznak, mint pl. a kriosebészet (a prosztata fagyasztása) és a különböző eljárások kombinációit.

A gyakorló orvosok megpróbálják eldönteni, az adott esetben melyik a legalkalmasabb kezelés, de minden egyes orvosi tanulmány újabb és újabb kérdéseket vet fel.

A kezelőorvosok és a betegek alapelve az, hogy meg lehet gyógyítani a beteget, ha a betegséget korai stádiumban fedezik fel, és csak a prosztatára korlátozódik; ha nem így van, kevesebb a gyógyulás valószínűsége, bár a betegséget stagnáló állapotban lehet tartani néhány évig.

Következzenek a prosztatarák kezelésének legfőbb lehetőségei, amelyek közül a beteg választhat:

RADIKÁLIS PROSZTATEKTÓMIA

A prosztata sebészi úton történő eltávolítása - a radikális prosztatektómia - a korai prosztatarák legáltalánosabb kezelése. A páciensenek mérlegelnie a kell az impotencia és az inkontinencia lehetőségét.

A műtét után néhány napot kórházban kell tölteni, a lábadozás hetekig tarthat.

Az urológusok szerint a jó jelölt az, aki 70 év alatt van, jó egészségi állapotnak örvend, rákja csak a mirigyre terjedt ki, és ha a beteg képes megbirkózni a lehetséges mellékhatásokkal.

SUGÁRKEZELÉS

Az eljárás semmi vagy csak igen csekély fájdalommal jár. Lehetséges mellékhatások azonban az impotencia, inkontinencia és a bélösszenövések.

A kezelés másik hátulütője, hogy az alkalmazott sugármennyiség korlátozott, különben a sugárzás, azáltal, hogy károsítja a véráramlást, egészséges szöveteket is roncsolhat.

BRACHYTERÁPIA

Egyre népszerűbb a korai fázisban levő rák kezelésére az az eljárás, amelynek során a perineumon át rizsszemnél nem nagyobb radioaktív implantátumokat injektálnak a prosztatába.

Az eljárással az 50-es évek óta kísérleteznek, vajmi kevés sikerrel.

Miután az utóbbi években finomítottak a módszereken, az ismét kezd népszerűvé válni. Ígéretesek a túlélési ráták, és egyes orvosok szerint a módszer rövidesen ugyanolyan hétköznapi lesz, mint a műtét vagy a sugárkezelés.

A permanensen beágyazódott anyag radioaktív sugarakat bocsájt ki a prosztatába körülbelül egy éven át, kiégeti a prosztatát és remélhetőleg a rákos sejteket is. Előnye, hogy az implantáció kíméletesebb, mint a műtét, mindössze egy-két napot kell a betegnek kórházban töltenie.

Csakúgy, mint a sugárkezelés és a műtét esetében, ennél a módszernél is felléphet mellékhatásként inkontinencia és impotencia. Néhány betegnél a kezelés után korrekciós végbél- vagy húgycsőműtétet kell végezni.

HORMONTERÁPIA

Ha a prosztatarák átterjed a mirigyen kívülre is, általában gyógyíthatatlannak tekintik az esetet. A betegség előrehaladásának lassítása érdekében az orvosok olyan terápiákra összpontosítanak, amelyek megfosztják a rákot a tesztoszterontól, amely ösztönzőleg hat a rák növekedésére.

Ezt vagy műtéti kasztrációval végzik, amelynek során eltávolítják a tesztoszteront termelő heréket, vagy kémiai úton, erős gyógyszerek adagolásával, amelyek meggátolják a hormonképződést.

A tesztoszteron termelődésének meggátolása nem végleges megoldás, mert a betegség más területen kiújulhat.

David Evan, nyugállományú diplomata először sugárkezelést kapott, de a rák két év múlva visszatért és az orvosok szerint ahhoz, hogy életben maradjon, kasztrálni kellett.

"Ezt nehezebb volt megemészteni, mint az első diagnózist" - mondta Evans. "Ha egyszer a rák túlterjed a prosztatán, akkor az ember tudja, hogy gyógyíthatatlan és kemény küzdelem vár rád."

Evans a kémiai úton történő kasztrálást választotta, nem pedig heréi műtéti eltávolítását.

"Így legalább van egy kis remény, hogy ha megtalálták a csodaszert, visszatérhetek az életbe. Ez így visszafordítható. Hatalmas nagy különbség pszichés szempontból."

KRIOSEBÉSZET

Ennek a még nem igazán elterjedt beavatkozásnak során -196 fokos folyékony nitrogént fecskendeznek a prosztatába, hogy lefagyasszák a rákos sejteket.

Ez az eljárás sokkal kíméletesebb, mint a radikális prosztatektómia, ám Ellsworth esetében ogyanolyan súlyos mellékhatásokkal járt. Impotens lett, mert a rák kiterjedése miatt az egész dülmirigyét le kellett fagyasztani.

Ez után a rák átterjedt az ágyéki nyirokcsomóira is, és ekkor hormonkezelést kapott.

Az orvosok szerint az ilyen esetekben, amikor a daganat kis kiterjedésű, minimális a mellékhatások kockázata. Míg a sugármennyiség, amit egy ember kaphat, limitált, a kriosebészeti eljárást szükség esetén meg lehet ismételni.

KEMOTERÁPIA

A közelmúltig a vegyi toxinokkal való kezelés volt az utolsó védekezés a prosztatarák ellen, mert a kemoterápiával nem sok eredményt értek el a daganat összezsugorodása vagy az élet meghosszabbítása terén.

Most jobb eredményeket lehet elérni új kombinációk alkalmazásával, hormonblokkolókkal és más vegyületekkel, ha az egyéb kezelések nem hoznak eredményt.

"Pár évvel ezelőtt még, ha a betegség előrehaladott állapotban volt, a páciens hormonkezelést kapott, majd meghalt. Most számtalan stratégia van" - jelentette ki dr. Kenneth Pienta, a michigani egyetem genito-urináris onkológusa.

Az egyik ilyen stratégia szerint négy gyógyszert - Adriamycint, Ketoconazolt, Vinblastint és Estramustint - kap a beteg két hónapon keresztül. A hagyományos kemoterápiával szemben ezek a kombinációk alkalmasabbak arra, hogy célba vegyék és elpusztítsák a prosztatarák-sejteket, és minimálisra csökken a károsodott egészséges sejtek száma.

Dr. Pienta szerint sok beteg két évvel is túléli a kombinált kemoterápiás kezelést. "Elég nagy a valószínűsége annak, hogy az elkövetkező öt éven belül csökken a prosztatarák miatti halálesetek száma" - mondta.

A kutatók most a rák korai szakaszában szenvedők számára kísérleteznek ki kombinált kemoterápiás módszereket.

Bár azon dolgoznak, hogy a szerek elviselhetőbbek legyenek a szervezet számára, még így is súlyosak lehetnek a mellékhatások: hajhullás, hányás és rossz vérkép, ami a szervezet ellenállóképességének csökkenésével jár.

ODAFIGYELŐ KIVÁRÁS

Mivel a prosztatarák gyakran igen lassan fejlődik, néhány orvos azt tanácsolja idős pácienseinek vagy azoknak, akiknek más betegség miatt 10 évnél kevesebb a várható élettartamuk, hogy ne tegyenek semmit.

Ennek az a megfontolás az alapja, hogy a beteget nem lehet kigyógyítani a rákból, de valószínűleg ezzel és nem ebben fog meghalni. Ezen idő alatt az orvos állapotfenntartó kezelést ajánlhat.

"Nézze" - mondom ezeknek a 70-es éveik második felét taposó férfiaknak -, "magának prosztatarákja van. De még nincs itt az ideje, hogy meghúzza a ravaszt. Miért kínozná magát a kezelések mellékhatásaival?" - kérdezi dr. Shipley.

Az odafigyelő kivárást nem ajánlják a 65 év alatti betegeknek, akiknek nem agresszív tumorja gyógyítható.

Megjelent: Hearst Newspapers

| prosztatarák, daganat, tumor, rosszindulatú daganat, radikális, prosztatektómia, sugárkezelés, hormonkezelés, brachyterápia, kriosebészet, kemoterápia
2002-07-31 22:30:54


A vörösbor védhet a prosztatarák ellen

Kisebb mértékben csökkenti a prosztatarák kockázatát a vörösbor mérsékelt fogyasztása a MedUni Wien urológiai klinikájának kutatói szerint.


Milliárdokat fordítanak évente a prosztatarákos betegekre

Tavaly csaknem 3,4 milliárd forintba került az egészségbiztosítónak a prosztatadaganatos betegek gyógyítása - írta a Világgazdaság pénteken a Nemzeti Egészségbiztos...


Motoros felvonulással hívják fel a figyelmet a prosztatarák megelőzésére

A világ 90 országának 600 városában 70 ezer motoros felvonulása hívja fel a figyelmet a prosztatarák megelőzésére és a szűrés fontosságára egy időben vasárnap; a ...


A prosztatarák kísérleti terápiája

Mélytengeri baktériumból származó, fényérzékeny anyagot, WST11-t adnak be a betegbe, amely lézerrel aktiválva elpusztítja a prosztata daganatos sejtjeit. A fotodinámiá...


A szűrővizsgálatok fontosságára hívja fel a figyelmet a Magyar Rákellenes Liga

A szűrővizsgálatok fontosságára hívja fel a figyelmet a Magyar Rákellenes Liga az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében, kiemelt hangsúlyt helyezve a prosztatarákr...


data-full-width-responsive="true">