Az anyák örökítik a prosztatarákra való hajlamot?

Egyes férfiak az anyjuktól örökölhetnek prosztatarákra való hajlamot, olvashatjuk egy nemrégiben megjelent tanulmányban.

prosztatarák, daganat, tumor, rosszindulatú daganat, rák, hajlam, gen, öröklődés, rosszindulatú daganat | The New York Times Health News Service   Medincorp | Carroll, L.

Egy nemzetközi kutatócsoport felfedezett egy gént az X kromoszómán, amelynek lehet, hogy köze van a prosztatarákhoz, írja egy, a Nature Genetics c. folyóiratban közölt tanulmány.

A kutatók úgy találták meg a gént, hogy összehasonlították az olyan családok genetikai állományát, ahol sok prosztatarák fordult elő azokéval, ahol nem volt ilyen eset.

A kutatók szerint az újonnan felfedezett gén lehet a felelős az összes örökölt prosztatarákok 16 százalékáért. Ez a második prosztatarákkal kapcsolatos gén, amelyről tudomásunk van. Az Egyesült Államokban minden évben 200 ezer új prosztatarákot diagnosztizálnak, amely a férfiakat támadó rákok több mint 35 százaléka, és évi 40 ezer halálos áldozata van.

A baltimore-i Johns Hopkins egyetem és a rochesteri Mayo Clinics kutatói egyeztették a prosztatarákkal kapcsolatos genetikai adataikat a finnországi tamperei egyetem és a svéd Umea egyetem kutatóinak adataival.

A kutatók azért sejtették, hogy a hibás gén az X kromoszómán lehet, mert más kutatások során azt találták, hogy nagyobb a valószínűsége annak, hogy két fiútestvér lesz prosztatarákos, mint annak, hogy apa és fia. Normális esetben a nőknek két X kromoszómája van, a férfiaknak pedig egy X és egy Y. A fiúk az apjuktól öröklik az Y kromoszómát, az anyjuktól pedig az X-et.

A kutatók 360, jellemzően prosztatarákos kórtörténettel rendelkező család DNS-darabkáit vizsgálták meg alaposan. A családokban 1568 férfi szenvedett prosztatarákban, közülük 1020-tól gyűjtöttek a kutatók genetikai információt.

Ezeket a mintákat összehasonlították 969 nő és prosztatarákban nem szenvedő férfi adataival.

Ez a második, a prosztatarákra leginkább fogékony gén, az első az 1. sz. kromoszómán van. És bár a kutatók nem találták még meg a gén pontos helyét, azt mondják, viszonylag könnyű lesz feltérképezni, mert sokkal többet tudnak az X kromoszómán elhelyezkedő gének sorrendjéről és elhelyezkedéséről, mint más kromoszómákon levőkről.

Megjelent: Medical Tribune News Service

| prosztatarák, daganat, tumor, rosszindulatú daganat, rák, hajlam, gén, öröklődés
2002-07-31 22:32:38

Web Design & Development Prowebshop