A körülmetélt férfiaknál kisebb a prosztatarák kockázata

A körülmetélt férfiaknál némiképp kisebb a prosztatarák kialakulásának kockázata azokhoz a férfitársaikhoz képest, akik előbőrét nem távolították el - állapították meg amerikai kutatók tanulmányukban.

Jonathan Wright kutatásvezető, a Seattle-i Fred Hutchinson Rákkutató Központ munkatársa szerint a Cancer című szakfolyóiratban közzétett eredményük nem azt bizonyítja, hogy egy most született fiú körülmetélése csökkentené annak jövőbeli rákkockázatát.

Bár az amerikai férfiak többsége eddig körülmetélt volt, az utóbbi évtizedben csökkent a beavatkozás népszerűsége annak ellenére, hogy számos egészségügyi előnyét mutatták ki tanulmányokban. A körülmetélt heteroszexuális férfiaknál kisebb például a HIV-fertőzés kockázata, nőpartnereiknek ritkábban adják tovább a humán papillóma vírust (HPV) és más, szexuális úton terjedő vírusokat.

Mostani tanulmányukban a kutatók 1600 férfi adatait elemezték, akik felének prosztatarákja volt, másik felének nem. A rákkal diagnosztizált férfiak csoportjából 69 százalék volt körülmetélve, míg a nem prosztatarákos férfiak 72 százaléka.

A kutatók számításai minden egyéb tényezőt is figyelembe véve azt mutatták, hogy a körülmetélt férfiaknak 15 százalékkal kisebb volt a kockázata a prosztatarák kialakulására.
| prosztatarák, körülmetélés, hímvesssző
2012-03-19 06:18:29
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop