A magas szérum inzulinszint és a prosztatarák kockázata

Úgy tűnik, hogy a normál tartomány felső részébe eső inzulinszintek összefüggést mutatnak a prosztatarák emelkedett kockázatával – erről olvashatunk a Journal of the National Cancer Institute augusztus 21-i számában.

inzulin, prosztatarák | InforMed Hírek7   InforMed | Seprődi, B.
Korábbi adatok alapján már felmerült, hogy az inzulinszerű növekedési faktorok szerepet játszanak a prosztatarák kialakulásában, azonban eddig nem történt olyan kutatás, ami a keringő inzulin mennyisége és a rákos betegség kialakulása közötti kapcsolatot elemezte volna.

Amerikai kutatók egy finn rákmegelőzési program keretein belül folytatták le vizsgálatukat, ami során a vércukor, a szérum inzulinszint, és az inzulin-rezisztencia különböző paramétereinek függvényében követték a prosztatarák kialakulásának kockázatát. A szerzők egy eset-kontroll vizsgálat során 100 prosztatarákos és 400 kontroll adatait dolgozták föl. Az inzulinszinteket 5-12 évvel a rákos betegség megjelenése előtt, és éhgyomorra levett vérmintákban vizsgálták.

A szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy ha a pácienseket az inzulinszint alapján négy csoportba osztották, akkor a legalacsonyabb értékekhez viszonyítva a magasabb inzulinkoncentráció a prosztatarák emelkedett kockázatával mutatott összefüggést. Ez a kockázat független volt a vércukorszinttől.

Ezek az eredmények alátámasztják azt a feltételezést, miszerint a magasabb szérum inzulin szint szerepet játszik a prosztatarák kialakulásában, különösen a folyamat korai fázisában.

| inzulin, prosztatarák
2009-08-27 11:02:23
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop