A műtét jobb megoldás a fiatalabb prosztatarákos pácienseknél

A műtét jobb kezelési mód a korai prosztatarák esetében, mint a megfigyelés és várakozás, különösen a viszonylag fiatalabb pácienseknél - közölték megállapításukat csütörtökön svéd kutatók.

prosztatarák, kezelés, műtét | MTI Hírek 2011 ;8
A New England Journal of Medicine (NEJM) című orvosi folyóiratban közzétett tanulmány szerint a kutatócsoport 347 véletlenszerűen kiválasztott páciens sorsát követte nyomon, akik átestek a műtéti eljáráson, valamint 348 olyan páciensét, akiknél a megfigyelés és várakozás elvét választották.

A diagnózis idején a férfiak átlagéletkora 65 év volt, és a követés 15 évig tartott. A sebészi beavatkozáson átesett férfiak 48 százaléka halt meg ez alatt az idő alatt, míg a csupán megfigyelés alatt tartott csoportban ez az arány 58 százalék volt. A halál oka a műtéti csoportban 16 százalékban volt a prosztatarák, míg a megfigyelés alatt lévőknél 23 százalékban.

Azok körében, akik beleegyeztek a műtéti kezelésbe, 12 százalékkal kisebb volt a kockázata, hogy a daganat áttétet képezett. A tanulmányból az is kiderült, hogy a vizsgálatban szereplők közül a fiatalabb férfiak - a 65 év körüliek - esetében hozott nagyobb előnyt a sebészi beavatkozás, míg az idősebbek kevesebbet profitáltak a műtétből.
| prosztatarák, kezelés, műtét
2011-05-09 12:29:15
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop