Hirdetés

A prosztatarákról

A prosztatarák leggyakrabban az ötven évnél idősebb férfiakon jelentkezik. A fejlett nyugati országokban és hazánkban előfordulása magas, 40-50 új megbetegedés fordul elő évente 100 ezer lakosra számítva.

prosztatarák |

InforMed Hírek20   InforMed | Hulló, D.

Kép: Freepik
A férfiak halálokai között a 4. helyen szerepel. Érdekes tény, hogy 80 éves kor felett boncoláskor minden második férfiban tünetet nem okozó, klinikailag nem kimutatható daganatot találnak.

A gyakori előfordulás ellenére csak minden harmadik beteg hal meg e betegségben, mivel az idősebb férfiak halála többnyire más okból következik be. A fehér férfiaknál regisztrált érték kétszerese észlelhető amerikai feketéken, míg japán férfiakon mindössze ennek huszadrésze mérhető. A daganat kiterjedésében egyeseknél évekig csak minimális változások figyelhetőek meg, míg másoknál a tumor gyorsan növekszik, hamar beszűri a környező szöveteket és áttéteket képez.

A betegség oka

Nem teljesen ismert. Az biztos, hogy a prosztatában lévő sejtek DNS állományában mutációk jönnek létre, amelyek arra késztetik a sejteket, hogy gyorsabban növekedjenek és osztódjanak, mint a normális prosztata sejtek.

A prosztatarák létrejöttében a táplálkozási szokásoknak (fokozott mérvű zsírfogyasztás), a szociális-gazdasági helyzetnek, öröklött tényezőknek egyaránt szerepük van. Igazolt tény, hogy akinek a családjában már előfordult prosztata- vagy mellrák, annál fokozott kockázat áll fenn. Genetikai vizsgálatok szerint összefüggés van a BRCA1 és BRCA2 gén mutációjának hordozása és a daganat megjelenése között. Általánosan elfogadott, hogy a daganat androgén (férfi) nemi hormon függő, azaz a rák keletkezésében, viselkedésében e hormon oki tényezőnek tekinthető. Az elhízás további hajlamosító tényezőként szerepel.

A prosztatarák 90 százalékban mirigyhám eredetű, a szerv bármely részéből kiindulhat. Legtöbbször többgócú. Korai stádiumban, mikor az elváltozás még a szerv határain belül van, klinikai tünetek nem mutatkoznak, ezért a korai felismerés nehéz.

A betegség tünetei

A prosztatarákra leggyakrabban a vizeletürítési problémák hívják fel a figyelmet. A vizelet sugár csökkenése, vér megjelenése a vizeletben vagy az ondóban általában orvoshoz viszi az aggódó beteget, de az is előfordul, hogy derékfájdalom, csípő- vagy comb fájdalom hátterében igazolódik kismedencei betegség. A merevedési zavar egyik oka is lehet a prosztata daganatos megbetegedése.

Szűrés

A betegség szűrésére a végbélen keresztül ujjal végzett vizsgálat és a PSA-teszt használható, elvégzése 40 éves életkor felett minden férfinél ajánlott. A PSA vérmintából származó daganatjelző anyag mennyiségi mérését jelenti. Megjegyzendő, hogy a PSA-teszt eredménye alapján bizonyos értékhatáron belül nem lehet megkülönböztetni a daganatos betegséget és a jóindulatú prosztata megnagyobbodást. Daganatos betegség gyanúja esetén végbélen át végzett ultrahangvizsgálat és vékonytű-biopsziából eredő szövettani lelet dönti el a diagnózist.

A daganat a nyirokutakon keresztül először a kismedencei, majd a véráramba kerülve a hasi főverőér mentén elhelyezkedő nyirokcsomókba adhat áttétet. A véráramba betörve leggyakrabban a csontok érintettek, ritkább a májra és tüdőre terjedés.

Az áttétképző hajlam a prosztata tokjának áttörésekor, a környezet beszűrésekor növekszik. Ugyanígy fokozódik ennek kockázata akkor, ha a daganatsejtek éretlenek, azaz eredeti alaki és anyagcsere-tulajdonságaikat elveszítve a magzati sejtekhez válnak hasonlóvá

Kezelés

A betegség kezelésében a műtéti, sugaras, gyógyszeres és hormonkezelést egyaránt alkalmazzák.

A tumor szövettani vizsgálatának eredménye és a daganat kiterjedése alapján választja meg az orvos a megfelelő kezelést. A szövetmintáról a patológus ír véleményt, az ún. Gleason-skála szerint sorolja be a daganatsejteket, agresszivitásuk alapján. A daganat kiterjedését csontizotóp vizsgálat, ultrahang vizsgálat, CT, MRI és esetenként PET készülékek segítségével mérik fel.

Műtéti kezelés

Amíg a folyamat a prosztata tokját nem töri át, műtétet végeznek, melynek során a szervet tokjával együtt a hozzá tartozó kismedencei nyirokcsomókkal eltávolítják, majd a vizeletelfolyás biztosítása érdekében egyesítik a húgycsőcsonkot és a hólyag nyakát.

A műtét technikai szempontból több módon is történhet. Fejlett sebészeti központokban robot technika bevetésével segítik a sebész feladatát. A műtétet végző orvos egy olyan eszközt irányít, amely a hasfalon egy kis nyíláson át jut be a prosztatához, és precíz mozdulatokkal távolítja el a kívánt terület.

A hagyományos nyitott hasi műtét során végzett prosztata eltávolításnál kicsi az idegsérülés, így a hólyagürítési- és a merevedése zavarok megjelenésének kockázata.

A végbél és a herezacskók közötti terület, a gát felől is megközelíthető a prosztata. Ennek a megoldásnak az előnye az, hogy gyorsabb a beteg felépülése, de a nyirokcsomók megközelítése több nehézséggel jár, és fennáll az idegsérülés kockázata is.

A laparoszkópos technika során az orvos több kis nyílást ejt a hasfalon, amelyeken keresztül műszereket és kamerát vezet a hasüregbe. Az Amerikai Egyesült Államokban egyre kevésbe választják már ezt a módszert.

A műtét típusát az orvos mindig a beteg általános állapota, életkora, testalkata és a daganat tulajdonságai alapján választja meg.

A műtét szövődményeként impotencia, hólyagnyak szűkület és a vizelet tartásának képtelensége (inkontinencia) alakulhat ki. Nálunk műtétet legtöbbször a gát irányából, ritkábban az alhas felől, a hólyagon keresztül végzik.

Egygócú, véletlenül felfedezett, mikroszkópos méretű folyamat esetén a műtét elkerülhető, elegendő a beteg megfigyelése. Ezt a megoldást szokták abban az esetben is választani, ha a betegnek egyéb súlyos betegsége is fennáll, vagy idős koránál fogva a daganatos betegség kezelése nehézséget okoz.

A műtétivel lényegében egyező eredményt érhető el, ha kizárólagosan sugárkezelést végzünk. Az irradiáció (besugárzás) során a sugárkévébe a prosztata és a hozzá tartozó kismedencei nyirokcsomók kerülnek.

A külső sugárkezelés kiegészítésére az utóbbi években tűzdeléses helyi kezelést is alkalmaznak. A beavatkozás célja az, hogy kis térfogatban a beteg szerv területét biztosan daganatpusztító sugármennyiség érje a környező egészséges szövetek felesleges sugárterhelése nélkül. Ennek során tűk segítségével vékony műanyag csöveket helyeznek a prosztatába, majd előzetes sugárfizikai számítások alapján komputerrel vezérelve öt milliméter hosszú, két milliméter vastag, fém anyagú sugárzó izotópokat léptetnek végig a csöveken. Ezzel a módszerrel a kiszolgáló személyzet sugárterhelése is csökkenthető. Egy ilyen kezelés ideje rövid, mindössze 10-15 perc.

Nagyobb, a tokon áttört, környezetét beszűrő, több centiméteres nyirokcsomóáttétekkel járó daganat esetén a kóros szövetek maradék nélküli eltávolítása már nem lehetséges. A betegség visszafejlesztésére sugárkezelés alkalmazható hormonkezeléssel kiegészítve.

A hőkezelés

A kriosebészet vagy krioabláció a daganatos sejtek fagyasztását jelenti. A kezelés során vékony tűt vezetnek a prosztata állományába ultrahang vezérlés mellett. Először hideg gázt fújnak a tűbe, amely a körülötte lévő szövetet megfagyasztja. Ezt követően egy második, meleg gázt fújnak be, amely felmelegíti a sejteket. A váltakozó hőmérséklet megöli a sejteket. A kezdeti próbálkozások ezzel a módszerrel sok mellékhatással járták, de a továbbfejlesztett technikával már ezek egy része kiküszöbölhető. Elsősorban azoknak a pácienseknek javasolják, akiknél a sugárkezelés nem volt hatásos.

További új kezelési lehetőség az ultrahangos hőkezelés, amely során irányított ultrahang nyalábbal melegítik fel a daganatos sejteket. A kezelés a végbélen át történik. Egyelőre csak kísérleti stádiumban használják egyes amerikai központokban.

Hormonkezelés

Mint említettük, a daganat növekedésében, áttétképző hajlamában fontos szerepe van a here által termelt nemi hormonnak. A daganatsejtekben androgén hormon receptorok vannak - ezek olyan érzékelők, amelyekhez a hormon molekulái kötődni tudnak. A kapcsolódás eredményeként a sejt fokozza anyagcseréjét, fehérjéket termel, de legfőképpen nagyobb mérvű szaporodásra, így növekedésre, áttétképzésre lesz képes.

A hormonkezelés ezt a folyamatot gátolja, megakadályozza a hormon molekula és a receptor összekapcsolódását, és ezzel a sejt szaporodását. Ezt kétféle módon érhető el: hamis, nem működőképes, de a kapcsolódási pontokat elfoglaló vegyületet juttatunk a szervezetbe, így a sejtszaporodás mértéke csökken. Ez a gyógyszer az antiandrogén.

A másik módszer lényege, hogy az agyalapi mirigy vagy a mellékvesekéreg működését blokkolva a nemi hormonok termelődése közel nullára csökken, azaz a sejtekhez nem juthat azokat szaporodásra ingerlő anyag. Az eljárást "kémiai kasztrációnak" nevezik. Az androgén mennyisége a herék eltávolításával is jelentősen csökkenthető.

Az elsőként választandó eljárás a herék eltávolítása, a valódi kasztráció. Régebben női nemi hormont, ösztrogént is alkalmaztak a férfihormon-receptorokhoz kötődésének gátlására, de a gyakori szív- és érrendszeri mellékhatások miatt alkalmazása kiszorult a gyakorlatból.

Az agyalapi mirigy nemihormon-képzését bénító szert vékony henger formájában injekciós tűn keresztül juttatják 28 naponként a hasfal bőre alá. A nemi hormonok képzésének visszaszorítása (kasztráció és az agyalapi mirigy bénítása) kombinálható az antiandrogén gyógyszerek adásával. A hormonkezeléssel az előrehaladott, áttéteket okozó betegség akár évekig is egyensúlyban tartható, a beteg panaszai csökkennek, életminősége javul. Ha daganatos betegség a hormonkezelésre már nem reagál, ráksejt ölő gyógyszereket, citosztatikumokat adnak. Ezek a szerek a kiterjedt, áttétekkel járó folyamatokban javasoltak. Számos új kemoterápiás készítmény került forgalomba az utóbbi évek eredményes kutatásai alapján.

Immunterápia

Az előrehaladott, kiújuló daganat kezelésére fejlesztették az immunterápiát (Provenge). Néhány saját immunsejtet alakítanak át prosztata daganatsejt ellenes képességűvé, majd visszainjekciózzák a szervezetbe. Egyeseknél javulást értek el a beavatkozással, de sajnos az eljárás igen költséges és időigényessége miatt eddig csak kevesen jutottak hozzá.

prosztatarák

2022-10-02 11:30:10

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop