A vörösbor védhet a prosztatarák ellen

Kisebb mértékben csökkenti a prosztatarák kockázatát a vörösbor mérsékelt fogyasztása a MedUni Wien urológiai klinikájának kutatói szerint.

prosztatarák, kockázat, vörösbor, polifenol | InforMed Hírek14   InforMed | Kovács, J.

A genetikai tényezők mellett a környezettől függő kockázati tényezők is hozzájárulnak a prosztatarák kialakulásához, ilyen például a dohányzás, valamint a cukor és a vörös hús túlzott fogyasztása.

A 611 ezer beteg adatait 17 korábbi tanulmány alapján vizsgálták át, és megállapították, hogy a mérsékelt, napi egy pohár vörösbornak enyhe védő hatása van. A prosztatarák kockázata 12 százalékkal csökkent, ezzel szemben a fehérbor fogyasztása 26 százalékkal növelte.

A tudósok most azt akarják kideríteni, hogy a vörösbor mely alkotóelemei bírnak ezzel a védőhatással, és hogy ezek megelőzésként használhatók-e magas rizikójú csoportoknál.

Korábban már kimutatták, hogy a polifenoloknak, amelyek elsősorban a vörösborban találhatóak meg, védő szerepe lehet. A polifenolok koncentrációja a vörösborban tízszer nagyobb, mint a fehérborban, ami indokolhatja a megfigyelés eredményét.

A nyugati világban a prosztatarák a leggyakoribb rákfajta: a férfiak 15-20 százalékát érinti valamikor élete során. A betegek 2,6 százalékánál halálos kimenetellel jár.

| prosztatarák, kockázat, vörösbor, polifenol
2018-05-10 23:46:00

Web Design & Development Prowebshop