A vörösbor védhet a prosztatarák ellen

Kisebb mértékben csökkenti a prosztatarák kockázatát a vörösbor mérsékelt fogyasztása a MedUni Wien urológiai klinikájának kutatói szerint.

prosztatarák, kockázat, vörösbor, polifenol | InforMed Hírek14   InforMed | Kovács, J.

A genetikai tényezők mellett a környezettől függő kockázati tényezők is hozzájárulnak a prosztatarák kialakulásához, ilyen például a dohányzás, valamint a cukor és a vörös hús túlzott fogyasztása.

A 611 ezer beteg adatait 17 korábbi tanulmány alapján vizsgálták át, és megállapították, hogy a mérsékelt, napi egy pohár vörösbornak enyhe védő hatása van. A prosztatarák kockázata 12 százalékkal csökkent, ezzel szemben a fehérbor fogyasztása 26 százalékkal növelte.

A tudósok most azt akarják kideríteni, hogy a vörösbor mely alkotóelemei bírnak ezzel a védőhatással, és hogy ezek megelőzésként használhatók-e magas rizikójú csoportoknál.

Korábban már kimutatták, hogy a polifenoloknak, amelyek elsősorban a vörösborban találhatóak meg, védő szerepe lehet. A polifenolok koncentrációja a vörösborban tízszer nagyobb, mint a fehérborban, ami indokolhatja a megfigyelés eredményét.

A nyugati világban a prosztatarák a leggyakoribb rákfajta: a férfiak 15-20 százalékát érinti valamikor élete során. A betegek 2,6 százalékánál halálos kimenetellel jár.

| prosztatarák, kockázat, vörösbor, polifenol
2018-05-10 23:46:00


A vörösbor védhet a prosztatarák ellen

Kisebb mértékben csökkenti a prosztatarák kockázatát a vörösbor mérsékelt fogyasztása a MedUni Wien urológiai klinikájának kutatói szerint.


Milliárdokat fordítanak évente a prosztatarákos betegekre

Tavaly csaknem 3,4 milliárd forintba került az egészségbiztosítónak a prosztatadaganatos betegek gyógyítása - írta a Világgazdaság pénteken a Nemzeti Egészségbiztos...


Motoros felvonulással hívják fel a figyelmet a prosztatarák megelőzésére

A világ 90 országának 600 városában 70 ezer motoros felvonulása hívja fel a figyelmet a prosztatarák megelőzésére és a szűrés fontosságára egy időben vasárnap; a ...


A prosztatarák kísérleti terápiája

Mélytengeri baktériumból származó, fényérzékeny anyagot, WST11-t adnak be a betegbe, amely lézerrel aktiválva elpusztítja a prosztata daganatos sejtjeit. A fotodinámiá...


A szűrővizsgálatok fontosságára hívja fel a figyelmet a Magyar Rákellenes Liga

A szűrővizsgálatok fontosságára hívja fel a figyelmet a Magyar Rákellenes Liga az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében, kiemelt hangsúlyt helyezve a prosztatarákr...