Multivitaminok és a prosztatarák

Amerikaiak milliói szednek multivitaminokat minden nap, abban a reményben, hogy egészségesebbek lesznek tőle. Az amerikai rákkutató intézet azonban nemrégiben kiadott egy vizsgálati eredményt, amelyben óv a vitaminok túlzott szedésétől, mert a prosztatarák agresszív formájának kockázatát növeli.

multivitamin, prosztatarák | InforMed Hírek5   InforMed | Dobos, L.
Dr. Michael Leitzmann, a tanulmány szerzője a Newsweeknek adott interjújában számol be a kutatásról. A vizsgálat célja az volt, hogy megállapítások, van-e kapcsolat a multivitaminok szedése és a prosztatarák között.

Korábban nem állt sok adat rendelkezésre, de a meglevők azt sugallták, hogy lehet pozitív kapcsolat. Már két előbbi vizsgálat eredményei is utaltak arra, hogy ha a prosztatarák már jelen van a szervezetben, de a beteg még tünetmentes, akkor a multivitaminok szedésének hátrányos hatása lehet.

A jelenlegi vizsgálat során megállapítást nyert, hogy ha a rák csak a prosztatára korlátozódik, nem befolyásolják a vitaminok, de előrehaladott stádiumban, ha a rák már áttéteket okozott, a multivitaminok túlzott szedése ártalmasnak bizonyult.

Megállapítható tehát, hogy a multivitaminok szedése a prosztatarák korai stádiumaiban, és enyhébb eseteknél nem okoz gondot, de az előrehaladott és agresszív eseteknél igen.

Arra a kérdésre, van-e egyértelmű ok-okozati összefüggés, a kutató nemmel felelt, hiszen ez a vizsgálat csupán megfigyelésen alapult. Az azonban bizonyos, hogy a megfigyelt összefüggés aggodalomra adott okot, és ennek a kutatók hangot is akartak adni, ugyanis az Egyesült Államokban a felnőttek 35 százaléka rendszeresen szed multivitaminokat.

A szelénről is úgy tudni, véd a prosztatarák ellen, és ez valószínűleg igaz is, de az adagolás pontos megállapításához még további kutatások szükségesek.

A kutató tanácsa tehát az, hogy a multivitamin-készítményeket szedők gondosan tartsák be az ajánlott napi mennyiséget. Senki se gondolja, hogy ha valami egészséges, abból a több sokkal jobb egészséget jelent. Különösen azoknak legyenek óvatosak, akiknek a családjában már előfordult prosztatarák.

Newsweek
| multivitamin, prosztatarák
2007-05-20 23:08:04
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop