Hirdetés

Nincs szükség a prosztatarák rutinszerű szűrésére

Az amerikai kormány tanácsadó testülete a rutinszerű prosztatarákszűrés, PSA-teszt ellen foglalt állást.

prosztatarák, szűrés, PSA-teszt |

MTI Hírek 2012 ;9

A szakértőkből álló munkacsoport véleménye szerint a PSA (prosztata specifikus antigén) szintjét mérő vérteszt rutinszerű alkalmazása nem nyújt észrevehető egészségügyi előnyt.

Tavaly októberben az Egyesült Államok Megelőző Szolgáltatások Munkacsoportja már D jelzést, azaz "nem ajánlott" minősítést adott a PSA-szűrésnek egészséges férfiak esetében. A tervezet akkor nagy felzúdulást váltott ki.

A szűrés támogatói arra figyelmeztettek, hogy az ajánlás életekbe kerülhet, ám a PSA-tesztelés kritikusai szerint férfiak ezreit kíméli meg az ajánlás a szükségtelen rákkezelések eredményeként előálló impotenciától és inkontinenciától.

A munkacsoportnak az Annals of Internal Medicine című orvosi folyóirat keddi számában közzétett jelentése szerint "meggyőző bizonyíték van arra, hogy 10-14 év elteltével a prosztatarákszűrésnek köszönhetően életben maradt férfiak száma a legjobb esetben is csak nagyon kevésnek mondható".

Hangsúlyozták, hogy a rutinszerű szűrésre vonatkozó javaslatuktól függetlenül az orvosok ajánlhatják a PSA-tesztet, a páciensek pedig kérhetik annak elvégzését. Befolyásolhatja a javaslat azonban azt, hogy az így elvégezett szűrővizsgálat 60-80 dolláros költségét kifizeti-e az egészségbiztosító.

A prosztatarák szűrésére jelenleg rendelkezésre álló tesztek nem tudnak különbséget tenni a lassan növekvő, jóindulatúnak tekinthető prosztatadaganat és az agresszívabb rákok között.

Élete folyamán hatból egy amerikai férfinál állapítanak meg prosztatarákot, évente 28 ezren halnak meg miatta. Sok esetben nem veszélyezteti a daganat a páciens életét akkor sem, ha kezelés nélkül marad. Kutatási eredmények azt mutatják, hogy a hatvanas éveikben járó férfiak negyedének-harmadának van prosztatatumorja anélkül, hogy tudna róla. A 85 év felettiek esetében ez az arány 75 százalék, ám kevesen halnak meg a rák következtében.

A PSA-szint mérése nem ad egyértelmű eredményt, mert az antigén vérszintje más, a ráktól független okból, például a magas életkor vagy a prosztata megnagyobbodása miatt is megemelkedhet. Ugyanakkor a megemelkedett PSA-szint hozzájárulhat egy biopsziás vizsgálat megrendeléséhez, amely már pontosabb választ ad. A legtöbb így megrendelt és elvégzett biopszia eredménye negatív, nem mutat ki rákos elváltozást.

Döntése előtt a munkacsoport áttekintett 64 tanulmányt a témáról, majd közülük két vizsgálatra összpontosított elemzésében, az egyik 2009-ben készült, a másik egy idén frissített volt.

Az amerikai tanulmányba közel 77 ezer 55 és 74 év közötti férfit vontak be, akiknek egyik fele részt vett PSA-szűrésen, másik fele nem, csak "a szokásos kezelésben" részesült. Arra a következtetésre jutottak, hogy 13 év elteltével sem volt bizonyíték arra, hogy a PSA-teszt életeket mentett volna.

A hasonló európai tanulmányba 162 ezer 55 és 69 év közötti férfit vontak be. Számításaik szerint minden 1055. szűrésben részt vett férfira jutott egy megmentett élet a 11 éven át tartó programban.

A PSA-teszt előnyével szemben áll az, hogy az így diagnosztizált páciensek jelentős hányada felesleges biopszián esik át. Ha a biopszia látszólag rossz indulatú sejteket talál, ahogyan 1000-ből 120 szűrésnél történik, akkor műtétre és sugárkezelésre kerül sor az esetek 90 százalékában.

A műtétre vállalkozó 1000 férfi közül 5 meghal a beavatkozást követő egy hónapon belül és 10-70 között van azoknak a száma, akiket súlyos szív- és érrendszeri szövődmény, például szívroham vagy szélütés ér. A műtét és a sugárterápia után 1000 férfi közül 200-300 szenved impotenciától, inkontinenciától vagy mindkettőtől. A hormonmegvonásos terápia 1000-ből 400 férfinál merevedési zavarokat okoz.

Hangsúlyozták azonban a munkacsoport szakértői, hogy egyéni elbírálás alapján a páciens tájékoztatása után továbbra is bárki dönthet a tesztelés mellett.
prosztatarák, szűrés, PSA-teszt

2012-05-24 06:26:12

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop