Prosztatarák – a korai szűrés kockázata

Újabb amerikai vizsgálatok szerint sok prosztatarákos férfi részesül feleslegesen kezelésben, aminek inkontinencia vagy impotencia lehet a következménye.

prosztatarák, szűrés | InforMed Hírek7   InforMed | Dobos, L.
Minden hat amerikai férfiből egynél fordul elő a prosztatarák. Az ember azt hinné, hogy a korai szűrés a megelőzés fontos eszköze, ám két új, a New England Journal of Medicine-ben megjelent cikk szerint a szűrésnek nincs, vagy alig van hatása arra, hányan halnak meg a betegségben. Gyakori viszont a feleslegesen kezelteknél a nemkívánatos mellékhatás.

A prosztatarák gyakran olyan lassan alakul ki, hogy semmiféle negatív következménye nincs a beteg általános egészségi állapotára. A prosztatarák azonban agresszív is lehet, és áttéteket képezve megtámadhatja a többi szerveket is. – Olyan ez a rákfajta, mint a macskafélék családja – mondja dr. David Penson urológus. – Vannak házimacskák és vannak tigrisek.

A csupán a prosztatára korlátozódó rák túlélési aránya közel 100 százalék, míg az áttétek esetén már csak 33 százalék. Az Egyesült Államokban évente 220 ezer esetet diagnosztizálnak, és 27 ezren halnak meg prosztatarákban.

Logikus lenne, hogy a korai szűrés a megelőzés megfelelő eszköze, ám a PSA-szűrésnél igen magas a hamis pozitív eredmények aránya. Az ilyen rákok a beteg életében nem okoznak semmilyen problémát.

Nincs még teljesen megbízható módszer annak megállapítására, melyik tumor tartozik a lassan növekvő, és melyik az agresszívabb típusba.

A 4 ng/ml-es PSA-szint azt jelenti, hogy az illetőnek 1:4-hez az esélye a prosztatarákra. Ha ez a szám magasabb, mint 10, az esély 50:50. Ilyenkor további diagnosztika tesztek elvégzése szükséges, transzrektális ultrahang vagy biopszia. Az is lényeges, hogy a PSA-szint emelkedik-e. ez még a 4 alatti értékeknél is fontos jelzés lehet.

A biopszia eredményét egy 10 pontos skálával, az ún. Gleason-skálával fejezik ki. A legtöbb prosztata biopszia eredménye 5-6 (a betegek 64 százaléka), ami lassan növekvő rákra utal.

A 8-10-es Gleason-pontszám jelenti a legagresszívebb rákfajtát, ide tartozik a betegek 10 százaléka.

A legnehezebb eldönteni, mi a teendő a 7-es értéknél. Ilyenkor megvizsgálják a nyirokcsomókat, és más szöveteket is. A kezelés lehet műtét, sugárkezelés (ez a 7-es Gleason-pontszám fölötti eseteknél szokásos) és az ún. figyelmes kivárás vagy aktív ellenőrzés. Ez utóbbinál háromhavonta végeznek szűrővizsgálatot, biopsziát pedig félévenként. Ha nincs változás, az intervallumok fokozatosan hosszabbodhatnak. A figyelmes kivárás a helyes megoldás a 10-nél alacsonyabb PSA-szint és a 6-nál nem magasabb Gleason-pontszám esetén.

The Los Angeles Times
| prosztatarák, szűrés
2009-04-27 09:41:10


data-full-width-responsive="true">