Vitatható a PSA-szűrés haszna

Vége a PSA-korszaknak az Egyesült Államokban – jelentette ki dr. Thomas Stamey, a Stanford-egyetem urológus-professzora. Ő volt a szerzője a New England Journal of Medicine-ben 1987-ben megjelent korszakalkotó tanulmánynak, amely szerint a megemelkedett PSA-szint alkalmas a prosztatarák felderítésére és nyomon követésére.

PSA-szint, prosztatarák, szűrés | InforMed Hírek 2004 ;2   InforMed | Dobos, L.
Dr. Stamey újabban tett kijelentése a Journal of Urology-ban látott napvilágot egy tanulmány részeként, amely merőben más következtetésre jutott, mint a korábbi. Ebben az elmúlt 20 év során több mint 1000 radikális prostatectomiából származó tumort vizsgáltak meg. Megállapították, hogy a PSA-teszttel egyre kisebb tumorokat lehet felfedezni, amelyek csak igen kis valószínűséggel halálos kimenetelűek, így a végső következtetés az, hogy a PSA-szint inkább azt jelzi, hogy a tumor megnövekedett-e, mint azt, hogy rákos, és kezelést igényel.

– Tanulmányunk felveti azt az igen komoly kérdést, hogy egyáltalán alkalmazzuk-e férfiaknál a PSA-szűrést – mondja dr. Stamey. – Nem kell minden rákos prosztatát eltávolítanunk. Eleinte azt hittük, helyesen cselekszünk, de most rájöttünk, hogy hibáztunk. Vannak prosztatakezelésre szorulók, de az biztos, hogy nem mindenki.

Dr. Stamey tanulmánya alátámasztja sok orvos véleményét, miszerint a PSA-szűrés az olyan rákok túlkezeléséhez vezet, amelyek nem halálos kimenetelűek. Az alapvető kérdés azonban még mindig nyitva áll, hogy vajon a prosztatarák PSA-teszttel történő korai felismerése csökkenti-e a betegségspecifikus morbiditást vagy mortalitást. Azt sem tudjuk, hogy a korán megkezdett kezelés meghosszabbítja-e az életet vagy javítja-e az életkörülményeket.

Ugyanakkor azonban a PSA-szűrés igen népszerű a betegek körében, és az is biztos, hogy vannak, akik számára kedvező hatással bírt. Csak épp az nem világos, kik azok.

A szakma képviselői közül sokan felháborodtak dr. Stamey tanulmányán. – Igen szerencsétlen üzenetet fogalmazott meg – mondja William J. Catalona, chicagói urológusprofesszor. – Ha a betegek hisznek neki, lehet, hogy egyesek szörnyű kínhalált halnak. – A szűrés szószólói szerint az előnyök még mindig nagyobbak, mint az esetleges hátrányok. Abban azonban egyetértettek dr. Stamey-vel, hogy a PSA-teszt még távolról sem tökéletes, és pontosabban kellene tudni megállapítani, melyek a valóban halálos prosztatarákok. Sok szakember például a PSA-érték változásait követik, semmint az abszolút értékeket a betegség megállapításakor.

– Ezek az újabb adatok nem jelentik a PSA-szűrés végét – mondja Michael J. Manyak, a George Washington-egyetem urológiai tanszékének vezetője. – Folyamatos fejlődésnek vagyunk tanúi ezen a téren.

American Medical Association
| PSA-szint, prosztatarák, szűrés
2005-06-10 18:16:55
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop