A dülmirigy gyulladásos megbetegedéseiről

Az 50 év alatti férfiak leggyakoribb 50 év feletti férfiak harmadik leggyakoribb urológiai megbetegedése a dülmirigy gyulladása. A dülmirigy (más néven prosztata) a húgyhólyag-húgycső átmeneténél lévő, szelídgesztenye nagyságú, az ondóváladék termelésében szerepet játszó nemi mirigy, megy a húgycső kezdeti szakaszát veszi körül. A végbél felől tapintható.

dülmirigy, gyulladás, prosztata, dülmirigy | Gyógy-ír   Kisalföld | Törzsök, F.
Heveny gyulladása legtöbbször húgyúti fertőzés, húgycsőhurut, hólyaghurut kapcsán alakul ki. A tünetei nagyon hevesek. Magas lázzal, nemritkán hidegrázással, erős alhasi, gáti, illetve végbéltáji fájdalommal jár, és gyakori vizelési ingerek kísérik. A prosztata duzzanata miatt a vizeletürítés is nehezítetté válhat, sőt, teljes vizeletrekedés is kialakulhat. A vizeletben genny található. A kórkép felismerése többnyire nem okoz problémát. Kezelésének legfontosabb része a kórokozó ellen ható antibiotikum adása és a gyulladás tüneteinek csillapítása.

Kevésbé látványos tüneteket, csupán enyhe panaszokat okoz a prosztata krónikus gyulladása. Ez kialakulhat a heveny gyulladást követően, de attól függetlenül is létrejöhet. Nem csak fertőzés lehet az oka. Sőt, a krónikus prosztatagyulladás eseteinek több mint 90 százalékában nem sikerül kimutatni kórokozót.

A kórokozó szempontjából három csoportba sorolhatjuk a prosztata krónikus gyulladásait. Az egyik csoportot alkotják azok az esetek, amikor a kórokozó kimutatható (kevesebb mint 10 százalék), a másik csoportba tartoznak azok, akiknél kórokozó nem mutatható ki, de gyulladás igazolható a prosztataváladék vizsgálatával (50 százalék).

Egy további csoportba tartoznak azok az esetek, amelyeknél nem mutatható ki sem gyulladás, sem kórokozó, csak a tünetek (40 százalék): fájdalom az alhasban, gáton, húgycsőben és herékben, vizeletürítési panaszok és szexuális működési zavar. Ezt összefoglaló néven idült kismedencei fájdalom tünetegyüttesnek nevezzük.

| dülmirigy, gyulladás, prosztata
2007-11-20 13:44:49
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop