Hirdetés

A here, a mellékhere és a herezacskó betegségei

Az alábbiakban ismertetjük a gyakoribb veleszületett és szerzett betegségeket, melyek csecsemőkortól időskorig előfordulhatnak a férfiaknál.

rejtettheréjűség, vízsérv, hererák, heregyulladás |

InforMed Hírek14   InforMed | Romics, I.


Rejtettheréjűség

A megszületett kisfiú vizsgálata során kiderül, tapinthatók-e a herék a herezacskóban. A herék maradhatnak a hasüregben vagy gyakrabban a lágyékcsatornában.

Hiányozhat az egyik vagy a másik. Gyakorlott kézzel tapinthatók a lágyékcsatornában levő kis herék, de ultrahang is segít a kórismézésben. A születéskor fennmaradt herék még az elkövetkező néhány hétben spontán is lejuthatnak. Ingaherének nevezik, ha csak időnként tapintható a here a herezacskóban. Ennek kezelése is szükséges.

Tekintettel a here melegben való károsodásának lehetőségére, le nem szállt here esetében hamarosan hormonkezelésnek kell a gyermeket alávetni. Ha ez nem sikeres, akkor műtéttel kell a herezacskóban rögzíteni a herét vagy a heréket. Különös fontosságát adja a betegségnek az, hogy a le nem szállt vagy későn lehozott herékben a hererák gyakorisága jóval nagyobb, mint a születéskor a herezacskóba leszállt herék esetében.

Herevízsérv (hydrokele)

Ha a here körül a herezacskóban folyadék szaporodik fel (ez általában halványsárga savó), akkor azt herevízsérvnek vagy hydrokelének nevezzük. Felnőttkorban kellemetlensége és kényelmetlensége miatt szokták ezt a fájdalmatlan betegséget megoperálni.

Spermatokele

Ha a mellékhere fejében kis, savóval telt cseresznyemagnyi-cseresznyényi ciszta tapintható (vagy ultrahanggal ábrázolható), csak akkor érdemes műtétileg eltávolítani, ha a beteget ez zavarja, vagy a daganattól való félelem miatt egészen biztos diagnózist akar.

Varicokele

Gyakran figyelhető meg tizenéves fiúkban, általában magas, vékony növésűekben, hogy a bal oldali here mellett és a herevezetékben futó vénák megszaporodnak, és a lábon közismert visszeresség képét mutatják.

Tekintettel arra, hogy ez fertilitási zavart, azaz a nemzőképesség zavarát okozhatja - és gyakran csak több éve gyermektelen házaspár esetén, a férfi vizsgálata során derül ki -, műtéti kezelése indokolt. Indokolt akkor is, ha a beteg még csak tizenéves, ekkor a nemzőképtelenség megelőzése céljából érdemes ezeket a vénákat lekötni.

Ritkán "húzó" fájdalmakat okozhat, ez a műtéti javallat oka, ekkor is érdemes megoperálni. Felnőttkorban nagyon ritkán bal oldali vesedaganat tünete is lehet.

Hereciszta

Ritka, jóindulatú elváltozás, kerek fekete foltként ábrázolódik az ultrahangon.

Heregyulladás (orchitis)

A here izolált gyulladása ritka. Ismert a mumpszhoz kapcsolódó heregyulladás, ami utódnemzési zavarokat is okozhat. Szerencsére ez ritkán kapcsolódik a fent említett betegséghez.

Tovább

rejtettheréjűség, vízsérv, hererák, heregyulladás

2017-12-13 13:24:05

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop