A here, a mellékhere és a herezacskó betegségei - II.

A here, a mellékhere és a herezacskó betegségei című cikk folytatása.


Mellékhere gyulladás (epididymitis)

Jóval gyakoribb, mint a heregyulladás, és gyakran a herére is ráterjed. Hátterében prosztatagyulladás, katéterezés, hólyagkő, valamint hólyaggyulladás lehet. Nagy fájdalommal, lázzal, szeptikus állapottal is járhat. Antibiotikum kezelés mellett hideg borogatás, felpolcolás szükséges. Előfordulhat, hogy sebészi beavatkozásra is sor kerül.

Sorvadt here

A fent említett összes gyulladások következménye lehet a here zsugorodása. Hátterében gyakran sérv vagy valamilyen hereműtét szerepel. Ezek a herék funkciójukat elvesztik.

Hererák

Magyarországon évente 200-250 új hererákos beteget diagnosztizálnak. Sajnos ezek a betegek a fiatalok, 20-30 évesek közül kerülnek ki. Nagyon ritkán előfordulhat gyerekkorban is. Ez éppoly ritka, mint az öregkori (50 év felett) hererák.

Első tünetét maga a beteg észlelheti. A herében kicsi, kemény göb tapintható. Javasolt (éppúgy, mint a nők esetében az emlők önvizsgálatát), a here önvizsgálatát is - különösen 15-30 év között - időnként elvégezni. Minden rendellenesség, megnagyobbodás, csomó, göb miatt orvoshoz kell fordulni. A daganat nem fájdalmas.

Urológus a diagnózist a tapintás mellett ultrahanggal is megerősíti. Bizonyos vérvizsgálatok (tumormarkerek) is utalnak a daganatra, vagy azon belül a daganat egyes fajtáira. A daganatok túlnyomó része rosszindulatú, de létezik jóindulatú daganat is.

A daganat elsődleges kezelése a here és a herevezeték műtéti eltávolítása és azok pontos szövettani vizsgálata. A daganat kiterjedése, az esetleges áttétek meghatározása céljából hasi komputertomográfiás vizsgálatot végeznek. Ezzel megállapíthatók a megnagyobbodott, áttétes nyirokcsomók.

Mellkasröntgennel a tüdőben levő áttéteket lehet bizonyítani vagy kizárni. A daganat kiterjedésétől, illetve a daganatsejtek összetevőitől és fajtáitól függően többféle kezelési lehetőség van.

Ezek közül egyik a sugárkezelés, másik a kemoterápiás, gyógyszeres kezelés. Ez utóbbi a gyakoribb. Sajnos ez átmenetileg hajhullással, fáradtságérzettel, rossz közérzettel jár, de ezek a panaszok idővel megszűnnek. Egyes esetekben műtétileg kell eltávolítani a nyirokcsomókat, és ilyenkor sérülhetnek azok az idegek is, amelyek az ejakulációért felelősek.

Az utóbbi időben kialakult az a műtéti technika, amelynek során ezeket az idegeket megóvjuk. Megvan az a lehetőség, hogy a fiatal beteg a spermáját úgynevezett spermabankban, mélyhűtve raktároztassa, hogy gyógyulás után ennek segítségével gyermeke lehessen.

A heredaganatok közel 100%-a ma gyógyítható. Mint minden daganat esetében, itt is fontos, hogy a beteg már a kezdeti tünetek esetén felkeresse az orvost.

| rejtettheréjűség, vízsérv, hererák, heregyulladás
2017-12-13 13:17:48

Web Design & Development Prowebshop