A laparoszkópos sérvmütét jobb eredményeket adhat

Holland kutatók beszámolója szerint a laparoszkópos technikával, melynek során apró, videokamera segítségével vezérelt műszereket használnak, végzett műtét eredménye jobb lehet a hagyományos technikával végzett sérvműtétnél.

laparoszkópos, sérvműtét, minimál, invazív, invazív | The New York Times Health News Service   Medincorp | La Voi, A.

A szerzők 487 betegnél végeztek laparoszkópos lágyéksérv műtétet.

Eredményeiket összehasonlították az 507 esetben hagyományos módszerrel végzett műtét eredményével, a szerzők, Dr. Mike S. Liam, az Utrecht-i egyetemi kórház sebészének vezetésével, megállapították, hogy a laparoszkópos sérvműtét után a betegek átlag 2 héten belül ismét munkaképesek voltak, míg a hagyományos műtét után ez három hét volt.

A kétéves utánvizsgálati idő alatt a laparoszkópos módszerrel operált betegek között kisebb volt a kiújulás aránya, kevesebb volt a panaszuk, hamarabb visszatértek szokásos életmódjukhoz és elégedettebbek voltak a műtéti eredménnyel, írták a szerzők a New England Journal of Medicine május végén megjelent számában.

A laparoszkópos sérvműtét kevésbé invazív, mint a hagyományos, a műtét kis metszésekből elvégezhető, melyek gyorsan, kis hegekkel gyógyulnak. A műtétnél a sebészek apró műszereket használnak, melyeket videovezérlés mellett vezetnek a beteg testüregébe.

Ez a tanulmány az első nagyobb beteganyagon végzett vizsgálat, amely a módszer eredményeit mutatja be.

A lágyéksérv az összes sérvek 75-80%-a. Keletkezhet nehéz tárgy emelése vagy elhízás következtében.

Kanadai kutatók azonban felhívták a figyelmet arra, hogy további vizsgálatok szükségesek. A műtét eredménye azonban nagyrészt a sebész gyakorlatától függ.

A szerkesztőségi cikk hiányolta, hogy a kutatók nem hasonlították össze a két eljárás költségeit.

Míg a magas színvonalú felszerelés, mely a laparoszkópos sérvműtét végzéséhez szükséges, megdrágítja a műtétet, bár költséget takaríthat meg a társadalomnak azzal, hogy a beteg hamarabb visszatérhet munkájához, ezt a kutatóknak még bizonyítaniuk kell.

Megjelent: Medical Tribune News Service

| laparoszkópos, sérvműtét, minimál, invazív
2002-07-31 18:34:42
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop