ÚJ

Nincs szükség a prosztatarák rutinszerű szűrésére

Az amerikai kormány tanácsadó testülete a rutinszerű prosztatarákszűrés, PSA-teszt ellen foglalt állást.


A prosztatarák eddigiektől eltérő molekuláris altípusát fedezték fel

Három nagy amerikai intézmény együttműködésével készül a prosztatarák genetikai alapjainak feltérképezése, amelynek részeként most egy eddig nem ismert, a korábbiaktól eltérő altípusát fedezték fel a betegségnek.


A körülmetélt férfiaknál kisebb a prosztatarák kockázata

A körülmetélt férfiaknál némiképp kisebb a prosztatarák kialakulásának kockázata azokhoz a férfitársaikhoz képest, akik előbőrét nem távolították el - állapították meg amerikai kutatók tanulmányukban.


Tanulmány: hosszú távon több mellékhatással járhat a prosztatarák protonsugárral való kezelése

Egy új amerikai tanulmány szerint hosszú távon több mellékhatással járhat a prosztatarák protonsugárral való kezelése, mint a hagyományos röntgenbesugárzással való gyógyítás.


A prosztatarák protonsugárral való kezelése kevesebb mellékhatással jár

A bevett röntgenes besugárzás helyett szélesebb körben protonsugárral is gyógyítani lehetne amerikai tudósok szerint a férfiaknál leggyakrabban előforduló rosszindulatú daganatos megbetegedést, a prosztatarákot.


A műtét jobb megoldás a fiatalabb prosztatarákos pácienseknél

A műtét jobb kezelési mód a korai prosztatarák esetében, mint a megfigyelés és várakozás, különösen a viszonylag fiatalabb pácienseknél - közölték megállapításukat csütörtökön svéd kutatók.


Mozgással megelőzhető a prosztatarák

Egy új amerikai vizsgálat szerint a mozgás jelentős mértékben véd a prosztatarák kialakulása ellen. Több tucat vizsgálat történt már annak megállapítására, mennyi a haszna a testmozgásnak, edzésnek a prosztatarák kockázatának csökkentésében, de az eredmények vegyesek. Most a Duke-egyetem kutatói újabb bizonyítékot szolgáltattak a mozgás szerepének jelentőségéhez.


Vírus is lehet a prosztatarák oka

Egy állatokban rákkeltőként ismert vírus megtalálható a prosztatatumorok egy részében is - közölték kutatók az amerikai tudományos akadémia folyóiratának (PNAS) hétfőn megjelent számában.


A magas szérum inzulinszint és a prosztatarák kockázata

Úgy tűnik, hogy a normál tartomány felső részébe eső inzulinszintek összefüggést mutatnak a prosztatarák emelkedett kockázatával – erről olvashatunk a Journal of the National Cancer Institute augusztus 21-i számában.


A szexuálisan aktív férfiaknál nagyobb a prosztatarák kockázata

A nottinghami egyetem kutatói egy felmérés során megállapították, hogy a 20-as és 30-as éveikben szexuálisan aktív férfiaknál nagyobb lehet a prosztatarák kockázata. A kutatók szerint a nemi hormonok magasabb szintje fokozott libidót eredményezhet, valamint ez lehet az oka a ráknak is.


| | | 4 | | |
data-full-width-responsive="true">
hírdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop