Főoldal » Betegségek » Idegrendszeri betegségek »

A szűk farmer veszélye

Idegleszorítást és izomkárosodást okozott a túl szűk farmer egy ausztrál nőnél, aki emiatt kórházi kezelésre is szorult. Az esetet a Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry című lap online kiadásában közölték az ausztrál Royal Adelaide Hospital orvosai.


A csimpánzok képesek megváltoztatni hangjelzéseiket, ha új csoportba kerülnek

Képesek hangjelzéseik megváltoztatására a csimpánzok, ha idegen csoportba kerülnek, hogy jobban megértessék magukat új társaikkal - derítették ki brit kutatók az edinburghi állatkertben tanulmányozva két majomközösséget, amelyek korábban egymástól távol éltek.


A cukorétvággyal kapcsolatos agyi folyamatot találtak

A cukorétvággyal kapcsolatos agyi folyamatot találhattak brit kutatók, akik úgy vélik, felfedezésük az elhízás hatékonyabb megelőzéséhez és kezeléséhez vezethet.


Működőképes 3D-s agyszövetet állítottak laboratóriumban elő

Első ízben állítottak elő laboratóriumban működőképes háromdimenziós agyszövetet, amelyet két hónapon át sikerült életben tartani.


Matematikai egyenlet segíthet megjósolni a boldogságot

Matematikai egyenlet segíthet megjósolni, mennyire leszünk boldogok. Brit kutatók kiderítették, hogy a boldogság nem attól függ, hogy mennyire jól teljesítettünk valamit, hanem attól, hogy a vártnál jobban teljesítettünk.


Mivel űzhetjük ki agyunkból a "beragadt" zenét?

Trükkös szójátékkal, rejtvénnyel, vagy egy jó könyvvel űzhetjük ki agyunkból a nem kívánt, mégis állandóan ismétlődő zenéket, ám a túl nehéz fejtörő esetén visszalopakodhat a dallam - állítják amerikai kutatók.


Mi az izomrángásos roham?

A myoclonusos rohamokat gyakran nem ismerik fel, mert nem okoznak súlyosabb tüneteket. A legtöbb ember, ha a roham szót hallja, egy öntudatlan állapotban a földön rángatózó embert képzel maga elé. A myoclonusos rohamok ezzel szemben igen enyhék, és a legtöbbször oda sem figyelnek rájuk, amíg krónikussá nem válnak, vagy ki nem derül, hogy a háttérben súlyosabb betegség áll.


Elméletek az agy öregedéséről

Az életkorral ugyan romlik a memória, de egyes emberek agya képes kompenzálni, és agyuk továbbra is megfelelően működik. Amerikai tudósok – a jövőbeli új kezelési módszerek kifejlesztésének reményében – azt kutatják, hogyan is történik mindez.


Tárgyak mozgatása a gondolat útján

Az agyba ültethető szenzor segítségével egy béna férfi pusztán gondolatai segítségével képes tárgyakat mozgatni. Matthew Nagle 2001-ben nyaktól lefelé végig megbénult egy késes támadás következtében, ő lett a világon az első beteg, akin kipróbálták az agyba ültethető szenzort.


Újabb rejtélyes megbetegedések az USA kínai diplomáciai képviseletén

Rejtélyes megbetegedések történtek különös hangok miatt a dél-kínai Kantonban lévő amerikai főkonzulátuson, többeket hazaszállítottak ...


Szydlo: Brüsszelnek foglalkoznia kellene a gyógyíthatatlan brit kisfiú ügyével

Beata Szydlo lengyel kormányfőhelyettes csütörtöki nyilatkozata szerint az Európai Bizottságnak foglalkoznia kellene Alfie Evans ügyével, s a...


Túlélte a halálos beteg kisfiú, hogy levették a lélegeztetőgépről

Meglepte az orvosokat, hogy a 23 hónapos Alfie hat órával azután is életben van és segítség nélkül lélegzik, hogy lekapcsolták az őt éle...


Agyi elváltozást mutattak ki az orvosok a Kubában rejtélyes módon megbetegedett amerikai diplomatáknál

Agyi elváltozást állapítottak meg az orvosok a havannai amerikai nagykövetség rejtélyes módon megbetegedett munkatársainál, akik hallási, l...


Neuroendoszkópia

A neuroendoszkópia legújabb technikai fejlesztéseiről tartottak műtéti bemutatókat szerdán a Debreceni Egyetem (DE) idegsebészeti klinikájá...


hirdetés