Főoldal » Betegségek » Idegrendszeri betegségek » Idegrendszer anatómiája és működése »

Hipnózis

Sokan úgy vélik, hogy a hipnózis álomhoz hasonlatos. Ezzel szemben a valóság az, hogy amikor a tudatalattinkba kirándulunk, erősen koncentrált szellemi állapotba kerülünk, és ez teszi lehetővé, hogy terapeuták megváltoztathassák tartalmát.


Hány éves az ember agya?

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Természettudományi Kutatóközpontjának (TTK) munkatársai a kóros agyi öregedés mesterséges intelligenciával történő hatékonyabb előrejelzésében értek el fontos előrelépést. A vizsgálat eredményeiről a GigaScience című tudományos folyóiratban számoltak be a kutatók.


Sikeres memória átvitel

Sikeresen ültetett át egy emléket egyik csigából a másikba az RNS átvitele révén a Kaliforniai Egyetem kutatócsoportja. Tanulmányukat az eNeuro tudományos folyóiratban közölték.


Balkezesség és az alacsony születési súly

Összefüggést mutatott ki a balkezesség és az alacsony születési testsúly között egy finn, holland és japán szakemberekből álló kutatócsoport, amely az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) publikálta eredményeit.


Itt van a nyelvem hegyén

Rendszeresen mozgó, egészséges idős emberekkel ritkábban fordul elő, hogy ”a nyelvük hegyén” van egy szó vagy név, de nem jut eszükbe – állapították meg a Birmingham-i Egyetem kutatói, tanulmányukat a Scientific Reports című folyóirat közölte.


A csokoládé jót tesz a memóriának és az immunrendszernek

A csokoládé kedvezően hat a memóriára és az immunrendszerre, a közérzetre, csökkenti a stresszt és a gyulladást – számoltak be két előadásban a kaliforniai Loma Linda-i Egyetem kutatói a San Diegóban tartott Experimental Biology 2018 kongresszuson.


A krónikus hátfájás az agyban keletkezik

Valóban egy hibás agyi tanulási folyamat eredménye lenne a krónikus hátfájdalom? Tudósok a Nature Neuroscience című folyóiratban leírják, hogy fMRI-vel az agy szürkeállományának vesztését lehet kimutatni a hátfájdalom krónikussá válásakor, sőt megjelenését akár előre jelezni is lehetne a funkcionális MRI-vel (fMRI).


Idősebb korban is keletkeznek új agysejtek

Régóta vita folyik arról, hogy a felnőtteknél keletkeznek-e új neuronok az agyban. Számos korábbi kutatás szerint nem. A New York-i Columbia Egyetem kutatói által végzett kutatás ezt cáfolja. Cikkük a Cell Stem Cell című tudományos folyóiratban jelent meg.


Átmeneti iszkémiás roham (TIA)

Az átmeneti iszkémiás roham (transiens ischaemiás attack - TIA) agyi működészavar, amit az agy vérellátásának átmeneti hiánya okoz.


Zsákutca?

Nagyjából tizenhárom éves kor után már nem termel új idegsejteket a hippocampusz a Kaliforniai Egyetem, San Francisco kutatóinak a Nature című tudományos folyóiratban publikált tanulmánya szerint.


Új agyi hálózatot fedeztek fel magyar agykutatók

A stressz és az álmatlanság kulcsrendszerét fedezték fel az agyban a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) kutatói, eredményük utat nyithat az al...


Mesterséges intelligencia adta vissza a hangját egy rádiósnak

Mesterséges intelligencia segítségével kapta vissza a hangját egy amerikai rádióriporter, aki egy ritka idegrendszeri betegség miatt két éve...


Először végeztek agyműtétet ROSA-val

Először végeztek agyműtétet robot segítségével Magyarországon. A ROSA nevű, csúcskategóriás idegsebészeti robot segítségével a Parkin...


A Nemzeti Agykutatási Program

Magyarországon először végeztek agyműtétet robot segítségével az Országos Klinikai Idegtudományi Intézetben, a Nemzeti Agykutatási Progra...


Harminc bungee jumping ugrás után vizsgálták meg két ugró agyát

Agykutatók arra kértek két extrém sportolót, hogy vessék magukat a mélybe harmincszor a 192 méter magas innsbrucki Európa hídról, és így ...


hirdetés