Legutóbbi cikkek

Hogyan lehet új idegsejteket létrehozni az agyban

A felnőtt agy egyes területei nyugvó vagy alvó idegi őssejteket tartalmaznak, amelyek újraaktiválhatók új neuronok kialakítása céljából. A Genfi Egyetem (UNIGE) és a Lausanne-i (UNIL) tudósai által vezetett csapat felfedezte a sejtanyagcsere fontosságát ebben a folyamatban, és meghatározta, hogyan lehet felébreszteni és újraaktiválni ezeket az idegi őssejteket.


Magyar kutatók új idegpályát fedeztek fel

A magyar kutatók új kommunikációs útvonalat találtak az agykéreg és az agyba érkező információk feldolgozásában kulcsszerepet játszó kéreg alatti dúc, a talamusz között.


Mit jelentenek leggyakoribb álmaink?

Az ember élményei közül az egyik legizgalmasabb és legtitokzatosabb az álom. Az álmok sokat elmondanak arról, mi történik mostanában az életünkben, és mi foglalkoztat bennünket. Az alábbi álomtípusok segítenek megérteni, hogy mi történik a tudatalattinkban.


A testen kívüli élmény tudományos magyarázata

Tíz emberből egy átéli azt az élményt, amikor kívülről látja a testét, és úgy érzi, mint valahol máshol lenne. A Science című folyóiratban megjelent cikk most tudományos magyarázattal szolgál erre a jelenségre.


Az emberi agy tíz rejtélye

Az alábbiakban az emberi aggyal, illetve a gondolkodással és a memóriával összefüggő néhány érdekes kérdésére kapunk magyarázatot.


Gyakorolható a figyelem megosztása

Különböző feladatokkal javítható az agyunk működési sebessége, és fejleszthető az a képesség is, hogy egyszerre több feladatra koncentráljunk, állítják ausztrál kutatók.


Miért „ragadós” a nevetés?

Úgy tűnik, nagyon is igaz a mondás, hogy „ha nevetsz, veled nevet az egész világ”, valamint, hogy a nevetés ragadós. Brit kutatók vizsgálatai szerint a nevetés hangja mosolyra készteti az arcizmokat.


A pletyka hasznáról

A pletyka lehet szaftos, jóízű, aljas, szórakoztató vagy romboló, netán mindez egyszerre. A pletykának azonban, amerikai kutatók szerint fontos célja van.


Nem tigris, az anyósom!

Az emberiség tudata a törzsi időkben alakult ki, és gyakran ma is úgy gondolkodunk, mintha még mindig törzsi társadalomban élnénk. Ez elősegítheti a túlélést, de a valóság eltorzítása révén alaposan félre is vezethet minket.


Az álmok befolyásolják döntéseinket

Az álmok hátterét és létrejöttét célzó kutatások ellenére a legújabb vizsgálatok is arról tanúskodnak, hogy az emberek világszerte hisznek abban, hogy az álmok rejtett igazságokról szólnak.


1 | | | | | | | | | |

Web Design & Development Prowebshop