2 az 1-ben: Szórakozás és agytorna egyszerre

Agyunk trenírozása mindig is fontos volt, ám ez mostanában különösen fontos. Annak ellenére, hogy a járvány (valamilyen formában talán) véget ér, sokan közülünk még mindig nem kapjuk meg a napi stimulációt, amelyet lakott irodáktól, robusztus boldog óráktól és baráti, családos társasági eseményektől kaptunk.

| InforMed Hírek19   InforMed | Sándor, K.

Annak érdekében, hogy ne essünk a „járvány ködbe”, a szakértők azt javasolják, hogy otthon játsszunk, hogy ne csak a testünk, hanem az agyunk is rendszeresen edzésben maradjon.

Mielőtt belépünk egy játékboltba vagy egy webáruházban böngészünk, nem is gondolnánk, mennyi előnnyel jár egy puzzle vagy egy társasjáték megvásárlása. 

Miért szükséges agyunk karbantartása?

Bár rengeteg előnnyel jár, a három legfontosabb szempontot kiemelve mégis átfogó képet kaphatunk a potenciális előnyökről.

1. Segítenek növelni a koncentrációt, a koncentrációt és a memóriát.

2. Segíthetnek abban, hogy jobban jelen lehessünk a mindennapi tevékenységekben.

3. Bár nem tűnik úgy, hogy az ‘agyjátékok’ megakadályozhatják az életkorral összefüggő kognitív hanyatlást és a demenciát, a növekvő kutatások mégis azt mutatják, hogy lassíthatják vagy késleltethetik őket.

Bal vagy jobb?

A bal agyfél arról ismert, hogy logikai feladatokat lát el, amik szükségesek például a természettudomány és a matematika területén, míg a jobb agyfél inkább vizuális és intuitív. Az olyan játékok, mint a Sudoku és a rejtvények, nagyszerűek az agy bal oldalának kihívásához. Másrészt, szakértői vélemények alapján az agy jobb oldalának megerősítésének egy módja az érzelmi intelligencia fejlesztése. Ennek gyakorlása olyan beszélgetések ösztönzése, ahol érzelmeket vonunk be a társalgásba és próbálunk ráhangolódni a barátunk állapotára. 

Mit válasszunk?

A Scrabble mindenki által ismert társasjáték, ami a szókincs fejlesztése mellett erősíti a versenyszellemet és segíti a koncentrációt. Bár kevésbé népszerű, ám mégis olyan hasznos skillek elsajátításában segít Rummikub, mint a szekvenálás, mintafelismerés, valamint a tervezési készségek javítását. Ám érdemes megemlíteni a Rubik-kocka, a sudokut vagy akár a sakkot.

Alternatíva az agytornára

Az játékok mellett létezik egy másik módja az agy kihívásának, ami annyiból áll, hogy egyszerűen megváltoztatja a szokásos rutinokat vagy feladatokat. Például, ha minden nap ugyanazon az útvonalon sétáltatja kutyáját, legközelebb próbáljon meg egy másik irányba menni vagy egy másik útvonalon.

| játék, agytorna
2021-09-15 11:44:39
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop