A férfiak agya bonyolultabb, mint gondolnánk

Minden ellenkező szóbeszéd ellenére a férfiak és a nők között biológiai értelemben sokkal nagyobb a hasonlóság, mint a különbség. Az agy felépítésében fellelhető különbségek azonban sok mindenre választ adnak.

férfi, agyműködés, nemek | InforMed Hírek8   InforMed | Dobos, L.
Elterjedt közhely, hogy a férfiak agya egyszerűbb, csak a szex érdekli őket. Ez inkább a nők férfiakkal kapcsolatos tapasztalatain alapszik, semmint azon, mi is megy végbe valójában a férfiak agyában. A férfi agya természetesen keresi a szexet, de éppen annyira keresi a társat, sőt „az igazit” is.

A szex és a szerelem a férfiaknál is kapcsolatban van egymással. Szex és orgazmus közben a jutalomközpontot éri inger, és visszacsatolás révén az agy többi területe újra meg újra ezt az élményt keresi. Egy ponton a legtöbb férfinál a szerelem és a szex áramkörei találkoznak, és fokozatosan összekapcsolódnak.

A hűtlenség génje valójában a vazopresszin receptor gén, állatkísérletek szerint ennek szerepe lehet a mono- illetve a poligámiában. Embereknél a tudósok eddig ennek a génnek mintegy 17 féle hosszúságát különböztették meg, a hosszú változatot hordozók között több a hűséges házas, míg a rövidebb verzió agglegény-életre hajlamosít.

Mindez azonban, mondják a kutatók, nem ad felmentést a hűtlenkedés alól.

A férfiak és a nők a közhiedelem szerint másképp dolgozzák fel az érzelmeket. Ebből annyi igaz, hogy a nők hosszabb ideig foglalkoznak magával az érzéssel, míg a férfiak agya hamarabb áll rá a megoldás keresésére. Ez az oka annak is, hogy a férfiak a nőknél kevésbé szeretnek, illetve tudnak beszélni az érzéseikről.

Amikor a férfiból apa lesz, csökken agyának tesztoszteron-szintje, és megnő a prolaktin-szint, a leendő apa ugyanis megérzi a várandós asszony feromonjait. A prolaktin az a hormon, amely a nőknél a szoptatást segíti elő. Azt még nem tudni, hogy a férfiakban ennek hatására pontosan mi megy végbe, de valahol ez lehet az alapja a „papa-agy” áramköreinek. Mire a baba megszületik, az apa is képes sírását megkülönböztetni a többi kisgyerekétől. A „papa-agy” teljes kifejlődése szempontjából fontos, hogy a gyerek megszületése után is minél több időt töltsön el vele a férfi.

Nem igaz tehát, hogy a férfiak csak a szexet akarják, míg a nők tele vannak érzelemmel, számukra az erős kapcsolat fontosabb.

TIME, kép: sxc.hu
| férfi, agyműködés, nemek
2010-04-15 13:46:38
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop