Gyógyszerrel az agy öregedése ellen

Már korábban is kimutatták, hogy a bevitt kalória mennyiségének akár 40 százalékos csökkentése lassíthatja a sejtek öregedését, és talán az élettartamot is meghosszabbíthatja. Most az MIT kutatói megtalálták azt a gyógyszert, amellyel a kalóriacsökkentés hatását lehet utánozni.

kalória, ágy, öregedés | InforMed Hírek11   InforMed | Dobos, L.

A tabletta az agysejtekben található egyik enzimet aktiválja, és a vizsgálat szerint a gyógyszer a kognitív funkciók korral járó hanyatlását, az Alzheimer-betegség kialakulását, valamint az idegsejtek is pusztulását késlelteti.

A vizsgálatot egerekkel végezték, de az eredmények arra utalnak, hogy az emberi agy működésének hanyatlását is meg lehet akadályozni. A kalóriaszegény táplálékon élő laboratóriumi egerek a memóriateszteken is jobban teljesítettek.

A kutatók a vizsgálatok során a kalóriamegvonást egy enzimblokkoló gyógyszerrel helyettesítették, normál étrend mellett. Kiderült, hogy ugyanolyan hatást lehet így elérni, mint ha a kísérleti alanyok csökkentett kalóriás étrenden élnének.

A vizsgálat elsőként bizonyította azt is, hogy a kalória korlátozása nemcsak a kognitív működésre van jó hatással, de az idegsejtek elfajulását is csökkenti.

Még nem világos, hogy a kalóriacsökkentéssel az emberi élettartam is meghosszabbítható-e, továbbá az agyműködésre gyakorolt hatás is további vizsgálatokat igényel, az eddigi eredmények azonban biztatóak.

Forrás: Live Science

| kalória, agy, öregedés
2013-07-01 22:38:28
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop