A krónikus stressz károsítja az agyat

WASHINGTON - Egy tudományos konferencián felszólaló elismert neurológus szerint az állandó stressz káros hatással van az agyra.

agykárosodás, glükokortikoid, stressz, glükokortikoid | The New York Times Health News Service   Medincorp | Vergano, D.

A Society for Neuroscience által szervezett, az agykutatás legújabb eredményeiről tartott “Neuroscience 2000" című nemzetközi konferencián Robert Sapolsky (Stanford University) a stresszhormonok tartós jelenlétének hatásairól tartott előadást - ezt a jelenséget szerinte a modern kor számlájára kell írni.

Sapolsky vizsgálódásainak legnagyobb részében a glukokortikoidoknak nevezett stresszhormonokkal foglalkozik. Az emlősök fizikai veszélyeztetettség idején rengeteg stresszhormont termelnek, hogy gyorsabban juthassanak energiához. Ezt a stressz-reakciót Sapolsky szerint

azonban a feszültséggel teli modern mindennapok is kiválthatják. “Elég, ha az ózonlyukra, a koszovói etnikai tisztogatásokra vagy Monica Lewinskyra gondolunk - ezek nem normális stresszforrások egy egészséges emlősállat számára" - jelentette ki a stanfordi kutató.

Laboratóriumi kísérletekkel igazolta, hogy a glukokortikoidok hosszútávon elpusztítják az emlékezésben résztvevő agysejteket. Az egyébként az idő jeleinek tekintett memóriaromlás nagy része Sapolsky szerint a stressz okozta agyi károsodások eredménye. Pontosabban a hippocampus sorvadásnak indulhat a stresszhormonok szakadatlan támadásai miatt; ezt a jelenséget gyakran figyelhetjük meg depresszió vagy poszttraumatikus stressz esetén.

Egyes betegségeknek, többek között a magas vérnyomásnak, a diabétesznek vagy a colitisnek is van stressz-vonzata, tette hozzá az agykutató. Tudományos kutatások bizonyították, hogy a stressz alatt élő emberek agya sokkal több glukokortikoid hormont termel, ami fokozhatja ezeknek a betegségeknek az intenzitását.

A stressz alatt a túléléshez nem feltétlenül szükséges testi funkciók szünetelnek, és lassul az emésztés, a növekedés és a reprodukcióval kapcsolatos folyamatok. Ennek gyomor-bélrendszeri betegségek és impotencia lehet a végeredménye. Az immunrendszer is gyengébben teljesít az állandó stressz hatására, tehát gyakoribbak a fertőzések. Aggasztó, hogy egyes orvosok stresszhormonokat használnak az arthritis kezelésére, mondta Sapolsky. Az olyan szteroidok, mint az ízületi bántalmak ellen alkalmazott hidrokortizon, stresszhormonok, és ezek károsíthatják a hippocampust és összefüggésbe hozhatók az úgynevezett “szteroid dementiával".

A stresszt csökkentő tevékenységek, mint a mozgás csökkentik a vérnyomást és javítják a szív általános egészségi állapotát; ezekkel hatásosan fel lehet venni a harcot a stressz ellen, jelentette ki az agykutató.

A tanácskozásra összegyűlt kutatók egyetértettek abban, hogy a mostani az “Agy Évtizede" volt, hiszen a képalkotó módszerek, az agyi kémiai ismereteink és a kezelés eljárások sokat fejlődtek az elmúlt években. A New York-i Dr. Rodolfo Llinas például kidolgozta, hogy miként lehet akár egy futó ember agyában zajló elektromágneses folyamatok mágneses rezonanciás képét kivetíteni, élőben, folyamatosan. Az agykutatók még csak most kezdik felfedezni, hogy az agy különálló részei miként dolgoznak együtt egy-egy speciális feladat megoldásában, mondta dr. Llinas. “A jövő században még többet fogunk előre jutni ezen a téren" - jövendölte meg a New Yorki-i szakember.

Megjelent: Medical Tribune News Service

| agykárosodás, glükokortikoid, stressz
2002-07-31 23:55:14


Hipnózis

Sokan úgy vélik, hogy a hipnózis álomhoz hasonlatos. Ezzel szemben a valóság az, hogy amikor a tudatalattinkba kirándulunk, erősen koncentrált szellemi állapotba kerülü...


Hány éves az ember agya?

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Természettudományi Kutatóközpontjának (TTK) munkatársai a kóros agyi öregedés mesterséges intelligenciával történő hatékonyabb e...


Új agyi hálózatot fedeztek fel magyar agykutatók

A stressz és az álmatlanság kulcsrendszerét fedezték fel az agyban a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) kutatói, eredményük utat nyithat az alvászavarok kezelése és radi...


Mesterséges intelligencia adta vissza a hangját egy rádiósnak

Mesterséges intelligencia segítségével kapta vissza a hangját egy amerikai rádióriporter, aki egy ritka idegrendszeri betegség miatt két éve nem tud beszélni - írta a B...


Először végeztek agyműtétet ROSA-val

Először végeztek agyműtétet robot segítségével Magyarországon. A ROSA nevű, csúcskategóriás idegsebészeti robot segítségével a Parkinson-kór tüneteit enyhítő e...


hirdetés