A krónikus hátfájás az agyban keletkezik

Valóban egy hibás agyi tanulási folyamat eredménye lenne a krónikus hátfájdalom? Tudósok a Nature Neuroscience című folyóiratban leírják, hogy fMRI-vel az agy szürkeállományának vesztését lehet kimutatni a hátfájdalom krónikussá válásakor, sőt megjelenését akár előre jelezni is lehetne a funkcionális MRI-vel (fMRI).

hátfájás, agyműködés, képalkotó vizsgálat, fMRI | InforMed Hírek14   InforMed | Szendei, K.

A legtöbb tudós eddig azt gondolta, hogy a krónikus hátfájdalom porckorong degeneráció (discopathia) és/vagy a mély hátizmok fokozott összehúzódásának következménye. Ezzel szemben Vania Apkarian (Feinberg School of Medicine in Chicago) meg van győződve arról, hogy az agy is részt vesz a krónikus hátfájdalom kialakulásában. Vizsgálataival igazolni látja, hogy a fájdalom krónikussá válásával egyidejűleg fMRI-vel változások láthatók az agyban.

Jelenlegi vizsgálataiba 39 beteget vont be, akiknek 4-16 hete akut hátfájdalma volt, majd egy évig követte a folyamatot. Húsz beteg fájdalma megszűnt, meggyógyult, míg a többieknél a hátfájás krónikussá vált. A vizsgált időszakban 4 alkalommal végeztek fMRI vizsgálatot.

A krónikussá váló fájdalom esetén a szürkeállomány csökkenése volt feltűnő, különösen két agyi terület, az insula és a nucleus accumbens területén. Az insula a fájdalom észlelésének helye, a nucleus accumbens pedig a fájdalom emocionális értékelését végzi.

E terület téves értékelése olyan tanulási folyamathoz vezet, melynek végeredménye a krónikus fájdalom kialakulása. A nucleus accumbens a mediális praefrontális agykéreggel van további összeköttetésben, ahol szintén elváltozást lehetett kimutatni.

A fMRI alapján Apkarian előre meg tudta jósolni, hogy kinél válik a fájdalom krónikussá. Természetesen a feltételezés további megerősítést igényel, mert ezzel új koncepció kialakítására van lehetőség a heveny lumbágó kezelésére.

| hátfájás, agyműködés, képalkotó vizsgálat, fMRI
2018-04-20 14:55:35

Web Design & Development Prowebshop