A kutyák intelligenciája egy kétéves gyermekének felel meg

A kutyák igenis tudnak számolni, bár lehet, hogy a családi kasszát nem bíznánk rájuk. Több mint 150 szót képesek megérteni, és szándékosan meg tudnak téveszteni más kutyákat és embereket is, hogy előnyhöz jussanak.

intelligencia, gondolkodás, kutya | InforMed Hírek18   InforMed | Seprődi, B.
 
Amerikai kutatók számos, kutyákkal kapcsolatos vizsgálatot foglaltak össze, ennek során kiderült, hogy kedvenceink képesek összetett problémákat megoldani, és jobban hasonlítanak az emberhez és az emberszabásúakhoz, mint azt eddig gondoltuk.

„Arra voltunk kíváncsiak, hogy hogy hogyan gondolkodnak, és mivel magyarázható néha különös magatartásuk” - fogalmaztak a kutatók. - „Megdöbbentő az a kreativitás és spontaneitás, ami ahhoz talán nem elég, hogy Einsteinnel felvegyék a versenyt, de mindenképpen emberszerűvé teszi őket.” A viselkedési vizsgálatok szerint a kutyák mentális képességei felérhetnek egy két-két és fél éves gyermek szellemi teljesítményével.

Az egyes kutyafajok intelligenciája eltérő, és a tenyésztés részben meghatározza a képességeket. Kutyáknál három fő tengely különböztethető meg, ha intelligenciáról beszélünk: az ösztöni (hogy mire született), az adaptív (hogy a környezet hatására hogyan javul a problémamegoldó képessége), és munka- és fegyelmi (az iskolai tanulásnak megfelelő) gondolkodás.

Ami a nyelvi képességeket illeti: egy átlagos kutya 165 szót képes megtanulni, de a legjobb ebek 250 szavas „szókinccsel” rendelkezhetnek. Tudnak számolni négyig vagy ötig, és felismernek olyan hibákat, hogy 1+1=1 vagy 1+1=3.

Térbeli megoldó gondolkodásukra jellemző, hogy képesek megtanulni kedvelt tárgyaik helyét, az oda vezető legrövidebb utakat, és egyszerű szerkezetek vezérlését. Egyes szimbolikus szavakhoz is jelentést tudnak kapcsolni azáltal, hogy egyszerűen hallgatják gazdájukat, és nézik annak gesztikulációját.

Játék során félre tudnak vezetni más kutyákat és embereket is azért, hogy jutalomhoz jussanak. Majdnem olyan jól verik át az embert, mint ahogy az ember tudja becsapni a kutyákat.


| intelligencia, gondolkodás, kutya
2020-01-14 13:07:08
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop