Hirdetés

A pletyka hasznáról

A pletyka lehet szaftos, jóízű, aljas, szórakoztató vagy romboló, netán mindez egyszerre. A pletykának azonban, amerikai kutatók szerint fontos célja van.

pletyka, agyműködés |

InforMed Hírek20   InforMed | Dobos, L.

Kép: IStock

Véleményünk szerint a pletyka védő szerepet játszik életünkben - mondja a kaliforniai egyetem kutatója. - A pletyka segít abban, hogy megtudjuk, ki a barát és ki az ellenség, anélkül, hogy az illetővel személyesen is találkoztunk volna.

A kutatók a pletyka vizuális hatását tanulmányozva jutottak erre a következtetésre. Kiderült, hogy az emberek jobban odafigyelnek azoknak az arcára, akikről negatív dolgokat hallottak, mint azokéra, akikről jó vagy semleges dolgokat.

Az alapötlet az, hogy ha ezeket az embereket (akikről rosszat hallottunk) hosszasan nézzük, akkor több információt gyűjthetünk róluk - mondja a kutató. - Lehet, hogy ez a mechanizmus azért fejlődött ki, hogy megvédjen minket a csalóktól és hazugoktól, azoktól, akik valamilyen kárt tudnak nekünk okozni.

Ha alaposabban tanulmányozzuk a lehetséges bajkeverőket, akkor támpontot kaphatunk arról, valóban veszélyt jelentenek-e.

A vizsgálatban olyan szituációt hoztak létre, amelyben két dolgot kell szemügyre venni, ezek vetélkednek az agy figyelméért. Az agy egyszerre csak egy valamit képes látni, ezért a két dolog között gyorsan vált. Nem befolyásolható tudatosan, mennyi ideig nézzük az egyik vagy a másik képet.

A kutatók először arcokat mutattak a résztvevőknek, miközben pozitív, negatív vagy semleges kijelentéseket tettek ez illetőkről. Ez után két képet mutattak, az egyik egy arc volt, a másik egy ház képe, ám egyszerre csak az egyiket lehetett nézni. Kiderült, hogy a vizsgált alanyok a negatív pletykával kapcsolatos képeket nézték a leghosszabb ideig,

Az eredmények azt mutatják, hogy a pletyka útján szerzett információ befolyásolja a látást. Amit valakiről tudunk, az nemcsak az iránta való érzéseinkre és gondolatainkra hat, hanem elsősorban arra, mennyire figyeljük meg.

Ha valakiről valaha rosszat hallottunk, akkor, ha később találkozunk vele, valószínűleg jobban odafigyelünk a viselkedésére, és ezáltal eldöntjük, meg kell-e védenünk magunkat tőle - mondja a kutató.

pletyka, agyműködés

2022-08-23 12:18:09

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop