Hirdetés

Agyi interfész bénultak számára

Nyolc év után először evett önállóan, karját gondolataival mozgatva egy évek óta mozgásképtelen clevelandi férfi, akinek agyába elektromos érzékelőket ültettek be, hogy ingereket továbbítson az izmaiba. A clevelandi Case Western Reserve University és a Functional Electrical Stimulation Center team eredményeit a Lancet brit orvosi lap közölte. A technológia egyelőre kísérleti szakaszban van.

mozgásképtelen, agyi elektromos érzékelő, agyi interfész, bénult |

InforMed Hírek14   InforMed | MTI


Kochevar nyolc éve egy kerékpáros balesetben bénult meg válltól lefelé. A tudósok két, 96 elektródához kapcsolt, tabletta méretű szenzort ültettek be a férfi agyába, melyek érzékelik az agy mozgatóközpontjaiból érkező idegi aktivitást. A szenzorok rögzítik a jeleket, melyek akkor keletkeznek, amikor Kochevar elképzeli, hogy mozgatja a karját, ezeket a jeleket közvetítetik a számítógépnek, mely továbbítódik a stimulációs rendszerbe, onnan pedig a Kochevar karjába és kezébe ültetett mintegy 30 vezetékbe.

A páciens először a virtuális valóságban tanulta meg mozgatni a kart. Előtte 45 hetes rehabilitáción kellett részt vennie izomtónusa helyreállítására, izmai ugyanis a több éven át tartó mozdulatlanságtól elsorvadtak. Egy alátámasztó robotkart is kialakítottak a férfi számára, melyet szintén a gondolataival irányít.

A BrainGate kutatói konzorcium olyan, az agy és a számítógépek határterületén működő felületek kifejlesztésén dolgozik, amely megbénult embereknek adhatja vissza a mozgás lehetőségét. Korábbi tesztekben a kifejlesztett technológiák révén a résztvevők képessé váltak csupán gondolataikkal megmozdítani egy robotkart.

Hirdetés
Hirdetés