Agyunk és a kreativitás

Ahhoz, hogy a kreativitás szóhoz jusson, az agynak „el kell hallgattatnia” a belső kontrollt. Amerikai kutatók hat hivatásos dzsessz-zenész agyát vizsgálták játék közben. Először, amikor a kottát követve vagy emlékezetből muzsikáltak, de pontosan az előírás szerint, majd akkor, amikor szabadon improvizálhattak, eltérve az előírásoktól.

kreativitás, ágy | InforMed Hírek6   InforMed | Dobos, L.
Amikor a zenészek improvizáltak, az agy egyes területei eltérő aktivitást mutattak. Az improvizáció alatt nyugalomban levő agyi területek a kutatók szerint a tudatos követés, kiértékelés és a viselkedés kijavításának folyamataiban vesznek részt, ezzel szemben az aktív részek az önkifejezést teszik lehetővé, ami ez esetben a zenei improvizáció volt.

A kreativitás azonban nem egyenlő az önkifejezéssel, az improvizáció alatt az agy érzékelő területei is sokkal nagyobb aktivitást mutattak.

– Úgy tűnik, mintha az agy megerősítené az érzékelő-mozgató funkcióját, hogy kreatív állapotba kerüljön – mondta dr. Charles Limb kutató.

– Egy fontos dolgot le lehet szűrni ebből a vizsgálatból, mégpedig azt, hogy nincs az agynak egyetlen kimondottan a kreativitással összefüggő területe, hanem az aktivitás az agy valamennyi területére kiterjedve teszi lehetővé a kreativitást.

| kreativitás, agy
2008-03-03 11:13:52
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop