Amnézia és elbutulás

Állatkísérletekkel kimutatták, hogy a korai életszakaszban elszenvedett stressz később emlékezetvesztéshez és szellemi hanyatláshoz vezethet. Kaliforniai kutatók egy csoportja nőstény patkányokat és kicsinyeiket mostoha körülmények között tartott. A kicsiknek sikerült legyőzniük a kezdeti stresszt, de a középkorú patkányoknál memóriazavarok voltak megfigyelhetők.

amnézia, elbutulás, demencia | InforMed Hírek 2005 ;3   InforMed | Dobos, L.

A kutatók szerint a szülők elvesztése, a rossz bánásmód és az elhanyagolás miatt a későbbiekben már a középkorúaknál megjelenik az emlékezetvesztés és a hanyatlás. Ennek oka az agy hipocampusnak nevezett részében a sejtek közötti jelzőrendszer hibája. A tanulás és az emlékezet problémáihoz a genetikai tényezők mellett így bizonyíthatóan a környezet is hozzájárul.

Az UNESCO tavaly kiadott jelentése szerint a világ gyermekeinek több mint 50 százaléka stresszes körülmények között nő fel. A krónikus stressz és a visszatérő depresszió károsítja mind az immunrendszert, mind pedig az emlékezet és a tanulás szempontjából fontos agyi struktúrákat.

BBC News
| Amnézia, elbutulás, demencia
2005-10-12 19:23:55

Web Design & Development Prowebshop