Eszközök és testkép

Most először sikerült bebizonyítani azt, amit már régóta sejtettünk: amikor egy eszközt használunk - akár csak pár percig - akkor megváltozik az agyunkban a testünkről alkotott kép. Más szóval az eszköz testsémánk részévé válik.

eszköz, testséma, agyműködés, eszköz | InforMed Hírek7   InforMed | Seprődi, B.
„A testséma eredeti koncepciójának egyik alapja, hogy a testünkről alkotott kép működés szerint folyamatosan változhat, bár ezt soha nem tudtuk bebizonyítani” - emlékezettek a francia kutatók. - „A mostani kísérletsorozat az első közvetlen bizonyíték arra, hogy ez az évszázados feltételezés helytálló.”

A vizsgálat során a szerzők úgy gondolkodtak, hogy „ha egy eszköz a testséma részévé válik, akkor megváltozik a mozgása ahhoz képest, ami az eszköz használata előtt volt”. A kísérletek során pedig pontosan ezt látták. A résztvevők egy mechanikus fogót használtak, ami segítségével messzebbre tudtak nyúlni, és úgy viselkedtek, mintha tényleg hosszabb lenne a kezük. Azt is sikerült kimutatni, hogy a könyököt és az ujjhegyeket érő érzeteket messzebbre lokalizálják a résztvevők, mint ahol azok valójában jelentkeznek - mintha tényleg megnyúlt volna a karuk.

A résztvevők természetesen a fogó nélkül is jól használták a karjukat, de bizonyos problémákat máshogy oldottak meg. Jól céloztak, de a mozdulatok lassabbak voltak, és a feladatokat több ideig hajtották végre.

Ezt a jelenséget mindannyian napról napra átéljük. Ezért tudunk úgy fogat mosni, hogy közben nem nézünk folyamatosan a tükörbe: agyunkban a fogkefe karunk részévé válik.

„Reméljük, hogy ezek az eredmények a gyakorlatban is alkalmazhatók, és szerephez jutnak az összetett eszközök használata során” - fogalmaztak a szerzők. - Ha egy eszköz a testsémánk részévé válik, attól kezdve úgy bánunk vele, mint egy valódi testrészünkkel.”

Science Daily
| eszköz, testséma, agyműködés
2009-06-29 10:31:34