Frissen tartja az agyat

Ahogy a számítógépek, játékkonzolok és mobiltelefonok egyre nagyobb teret adnak a játékok terjedésének, úgy fedezik fel az idősebbek is ezt a szórakozási lehetőséget. Vannak, akik olyanok ellen játszanak az interneten át, akiknél akár kétszer idősebbek. A szolgáltatók által végzett felmérések szerint jelentős a 40-50 évnél idősebb korosztály és a nők aránya.

| InforMed Hírek16   InforMed | Seprődi, B.
Egy felmérés összefüggést talált az összetett stratégiai játékok, illetve a jobb memória és a hatékonyabb kognitív teljesítmény között. Más vizsgálatok kimutatták, hogy jobban tudnak koncentrálni azok az idősebbek, akik játékok segítségével pallérozzák az elméjüket. Úgy tűnik, hogy a játék nem csak a győzelem örömét hozhatja, hanem annál sokkal többet.

A játék típusától függően fejlesztheti az emlékezőképességet, a gyors gondolkodást, a vizuális felismerést, vagy éppen a fizikai képességeket. Vannak már olyan programok, amelyek témájukban kifejezetten az idősebb korosztályt célozzák.

„A játékok serkentik azokat a döntési folyamatokat, amelyek akár a másodperc töredéke alatt is végbe mehetnek” – fogalmazott Ezriel Kornel, egy New York-i agy- és gerincsebész szakember. – „Valójában ilyenkor egy igen komplex feladat az, amit megold az agyunk.”

Nem elég azonban, hogy veszünk egy játékot, és eltöltünk vele néhány percet. Fejlődni kell, ehhez pedig aktiválnunk kell a tanulási folyamatokat. „Amikor az agy tanulási üzemmódban van, új kapcsolatok alakulnak ki az idegsejtek között. Több ezer összeköttetés születik, amit később már másra is tudunk majd használni.”

Anne McLaughlin egy pszichológus az Észak-Karolinai Egyetemen. Szerinte a játék típusától függ, hogy milyen képességek fejlődnek, de vannak haszontalan játékok is. „Például a Tetris nevű játékban forgatjuk az elemeket, és azt gondolnánk, hogy valóban tanuljuk, hogy hogyan forognak a testek. De a kutatások azt mutatják, hogy az igazán jó Tetris-játékosok sem tudnak például jobban parkolni.”

Az eddigi kutatások arra utalnak, hogy az újdonság élménye katalizálja a tanulási folyamatokat. „Például ha egész életedben Sudokuzol, akkor nem csinálsz semmi újat. Új kapcsolatot csak az új feladatok alakítanak ki az agyunkban. Ha valami újat próbálunk ki, akkor sokkal hatékonyabban fejlődik az agyunk, mint amikor ugyanazt csináljuk évtizedeken át.” A kutatónő csoportja jelenleg egyébként azt vizsgálja, hogy melyek azok a játékok, amelyek lelassítják az agy öregedési folyamatait.

A játékoknak más előnyük is van. Segít összekötni az egy generációhoz tartozó embereket, de sokszor akár gyermekeinkkel, unokáinkkal is eltölthetünk egy-két vidám órát.

WebMD
| memória, agyműködés, játék
2019-08-01 19:53:00