Hirdetés

Gyakorolható a figyelem megosztása

Különböző feladatokkal javítható az agyunk működési sebessége, és fejleszthető az a képesség is, hogy egyszerre több feladatra koncentráljunk, állítják ausztrál kutatók.

agyműködés, figyelem |

InforMed Hírek20   InforMed | Seprődi, B.

Kép: PBS

 „A többfeladatúság egyik legfontosabb gátja, hogy az agyunk nem képes kellő sebességgel feldolgozni az információkat, ez azonban gyakorlással jelentősen javítható” – állítják a szerzők. – „A mostani eredmények arról tanúskodnak, hogy gyakorlással az agy „gondolkodásért felelős” területei jóval gyorsabban oldanak meg különböző problémákat, ezzel pedig hamar felszabadulnak, hogy újabb feladatokkal láthassuk el őket.”

Annak vizsgálatára, hogy pontosan mi történik az agyban, amikor több feladatot egyszerre jobban el tud látni, a szerzők hét önkéntest két héten át két egyszerű feladatra tanítottak be: bizonyos képek megjelenésekor az ujjakkal a megfelelő választ produkálni, illetve hangingerekre hanggal reagálni. A feladat az volt, hogy ezeket a feladatokat külön-külön, vagy egyszerre végezzék a résztvevők. A két hetes vizsgálati időszak alatt három alkalommal készült funkcionális MRI vizsgálat a feladatok végzése közben.

A gyakorlási idő előtt jelentős interferencia látszott a két feladat együttes végzésekor, vagyis egyik, vagy mindkét feladatot lényegesen lassabban oldották meg a résztvevők, mint külön-külön. A gyakorlás eredményeképpen azonban a két feladatot párhuzamosan végezve is gyorsabbak lettek. Az fMRI vizsgálat megerősítette, hogy ez annak az eredménye, hogy a praefrontalis kéreg gyorsabban és hatékonyabban dolgozza fel a bejövő információkat.

„Ezek az eredmények arra engednek következtetni, hogy egyes egyének azért boldogulnak nehezen több feladat párhuzamos megoldásával, mert az agyuk az információkat lassan dolgozzák föl. A döntéshozás központi stádiuma képezi a szűk keresztmetszetet” – vélik a szerzők. – „Gyakorlással javítható az agy információ-feldolgozó képessége, ami pedig az összteljesítményt is javítja.”

A kutatók arra is rájöttek, hogy a résztvevők valójában akkor sem egyszerre oldják meg a feladatokat, amikor pedig ez a látszat.

„Úgy tűnik, hogy még sok gyakorlás után sem érhető el az, hogy az agy tényleg egyszerre végezzen két folyamatot. Egyszerre egy feladat elvégzésére van lehetőség, de ezt akár olyan gyorsan is tudja csinálni, hogy látszólag két funkció együttes ellátása történik.”

agyműködés, figyelem

2022-09-10 13:31:12

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop