Hirdetés

Hipnózis: kérdések és válaszok

Hogyan működik a hipnózis, és mit várhatunk tőle? A hipnózis az elme titkainak kifürkészése, ami nem könnyű feladat. Elménk sikeresen elrejti a félelmetes, de valós dolgokat, és képes arra is, hogy valami félelmetesnek az illúzióját keltse, ami megalapozatlan szorongáshoz vezethet.

hipnózis, agyműködés |

InforMed Hírek20   InforMed | Dobos, L.

ElecroSchematics

Mit csinál a hipnotizőr?

A pszichiáter vagy hipnotizőr transz-szerű állapotba juttatja alanyát, aki megtanulja, hogyan küszöbölje ki az őt körülvevő ingereket, miközben teljesen a tudatánál marad.

Milyen a hipnotikus állapot?

Ebben a tudatállapotban felfokozódik a képzelőerő, az alany mégis tökéletesen ellazult állapotban van. A hipnotikus állapot hasonlít ahhoz, ami az alvás és az ébrenlét határán tapasztalható.

Hogyan segíthet a hipnózis?

Hipnózisban az ember képes átállítani gondolkodási mintáit. A képzelt események valódi szorongást és igazi félelmet idézhetnek elő. A hipnózis a szervezet saját normális ritmusainak segítségével kiküszöböli ezeket a félelmeket. A terapeuta ráveszi az elmét, hogy elhiggye, a felidézett esemény valóságos, majd ezt az eseményt megváltoztatja.

Néhány példa a hipnózisra

A hipnózis egyik egyszerű formája, amikor valamely ijesztő eseményt újra és újra átélünk, de megváltoztatjuk a félelmet keltő elemét. Egy visszatérő rossz álmot például az alany ébren is meg tud változtatni.

A hipnózis a fóbiák leküzdésére és alkalmas. Gyakran előfordul, hogy valaki fél a repüléstől, mert sokat olvasott a repülőgép-szerencsétlenségekről. Az efféle tragédia érzelmi alapon képes fóbiát, félelmet létrehozni. A fóbia kiiktatására a hipnotizőr segít alanyának, hogy újraélje a fóbia keletkezésének pillanatát.

Ha a beteg végigjárja az érzelmeit, és átértékeli őket, általában képes a fóbia megszüntetésére. Ez azért lehetséges, mert egy nyugodt, alvásszerű állapotban értékelve a helyzetet, felismerhetjük, hogy a repüléstől való félelem csak az elménk szüleménye, és nincs valóságos alapja.

Ha valaki szeretne megszabadulni egy rossz szokásától vagy félelmétől, fontolja meg, a hipnózis segíthet.

hipnózis, agyműködés

2022-06-16 09:26:23

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop