Miben különböznek a fiúk és a lányok?

Feministák és ellenlábasaik, tudósok és kevésbé tudósok vitatkoztak már a férfiak és a nők közti különbségeken. Ám csak az elmúlt néhány évben tudják a kutatók alaposabban vizsgálni az agyat, hogy megállapítsák, vajon ezek a különbségek az agyban rejlenek-e.

agyműködés, nemek közti különbség | InforMed Hírek7   InforMed | Dobos, L.
Konkrét eredmények még nem születtek, de egy funkcionális mágnesrezonanciás vizsgálat (fMRI) bizonyos magyarázatot ad a tizenéves lányok és fiúk viselkedésének egyik különbségére: a lányok agya úgy van „drótozva”, hogy fontosabb számukra az egy személyhez fűződő kapcsolat, míg a fiúk inkább a csoportdinamikára és a többiekkel folytatott versengésre vannak hangolva.

Az amerikai kutatók által lefolytatott vizsgálatban 34 egészséges, 8-17 éves gyereknek mutattak 40 másik fiú és lány képét, és megkérdezték tőlük, mennyire szeretnének vele az interneten megismerkedni. A 100-as skálán a 0 jelentette az „egyáltalán nem érdekel”-t, míg a 100 azt, hogy „nagyon érdekel”.

A kutatók elmondták a gyerekeknek, hogy az általuk adott pontszámokat elmondják majd a képen szereplőknek, és két hét múlva cseveghetnek is velük az interneten.

A megbeszélt napon az önkénteseket bekérték a laborba, és ezúttal fMRI-vizsgálattal megnézték az agyműködésüket, miközben ugyanazokat a képeket mutatták nekik. Megkérték őket, mondják meg, az általuk pontozottak közül (akikről azt hitték, ismerik is ezeket a pontszámokat) szerintük ki szeretne velük kapcsolatba kerülni.

A fényképen szereplő gyerekek azonban színészek voltak, és nem szerveztek semmiféle ismerkedést. A megtévesztés célja az volt, hogy belenézhessenek a résztvevők fejébe, amikor egy potenciális társas interakcióval voltak elfoglalva.

Az eredmények szerint a tizenéves lányok agyának bizonyos területei aktívabbak lesznek, ha egy lány tudja, hogy a másik esetleg érdeklődik iránta és fel is vehetik a kapcsolatot.

Ezzel szemben az ugyanebben a helyzetben levő fiúknál az illető területeken (jutalom, motiváció, hormonelválasztás, társadalmi tanulás, szubjektív érzések) nem figyeltek meg fokozott aktivitást, sőt, néha épp ellenkezőleg.

Úgy tűnik, a fiúkat nem érdeklik annyira az egy személyhez fűződő kapcsolatok, mint a lányokat. Őket inkább a nagyobb csoporton belüli versengés vonzza.

Minden bizonnyal az evolúció programozta a fiúkba ezt a versengést a csoportokon belül, hogy kiiktathassák a vetélytársakat, míg a lányok úgy vannak beprogramozva, hogy kettesben el tudják dönteni, ki lesz utódaik számára a legmegfelelőbb apa.

A kutatók óvnak bármiféle kizárólagos következtetés levonásától, mert szerintük ez csak egy a sokféle magyarázat közül.

Time, kép: sxc.hu
| agyműködés, nemek közti különbség
2009-07-27 11:12:19
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop