Mikor kezdődik a felnőttkor?

Huszonnégy éves korra kellene kitolni a felnőttkor kezdetét, írják a melbourne-i Királyi Gyermekkórház serdülőkori egészségközpontjának kutatói a The Lancet Child & Adolescent Health című folyóiratban közölt cikkükben.

felnÅ‘ttkor, serdülÅ‘kor, hormon, felnőttkor, serdülőkor | InforMed Hírek14   InforMed | MTI

A kamaszkor kezdetén a hipotalamusz fokozott működésének hatására megnő az agyalapi mirigy által termelt növekedési hormon és a nemi hormonok mennyisége. Ez régen nagyjából 14 éves kor környékén következett be, de az egészségügy fejlődése és a jobb táplálkozás miatt a világ nagy részén ma már nagyjából 10 éves kor körül kerül rá sor.

Emiatt az iparosodott országokban a lányok első menstruációja átlagosan négy évvel korábban jön meg, mint 150 évvel ezelőtt, a nők felénél 12-13 éves korban.

A szakemberek szerint biológiai érvek is szólnak a serdülőkor fogalmának módosítása mellett. Az emberi agy "érése" például 20 éves kor után is folytatódik: gyorsabban és jóval hatékonyabban dolgozik. Sokaknak pedig még a bölcsesség foga sem nő ki 25 éves kora előtt.

A fiatalok később házasodnak és később vállalnak gyereket. A brit Nemzeti Statisztikai Hivatal Angliára és Walesre vonatkozó adatai szerint az először házasodó férfiak átlagéletkora 32,5 év, a nőké 30,6 év volt 2013-ban, ami nyolc év növekedést jelent 1973-hoz képest.

Noha a felnőttséggel járó jogok nagy része a 18 éves kor, a felnőtt szerepek és a felnőttséggel járó kötelezettségek általában később alakulnak ki.

A partnerválasztás, a szülővé válás és a gazdasági függetlenség eltolódása azt jelenti, hogy a kamaszkorra jellemző "fél-függőségi állapot" tovább tart. Ehhez a társadalmi változáshoz pedig a különböző irányelvek szintjén is alkalmazkodni kell, például a fiatalokat támogató szolgáltatások felső korhatárának kitolásával, a 10-24 éves kor közötti időszak jobban lefedi a serdülőkort.

| felnőttkor, serdülőkor, hormon
2018-01-21 19:47:13
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop