Nem tigris, az anyósom!

Az emberiség tudata a törzsi időkben alakult ki, és gyakran ma is úgy gondolkodunk, mintha még mindig törzsi társadalomban élnénk. Ez elősegítheti a túlélést, de a valóság eltorzítása révén alaposan félre is vezethet minket.

| InforMed Hírek16   InforMed | Dobos, L.
Hála a tudománynak, gondolkodásunk az évezredek során a törzsi felfogástól egy, a valósághoz hűbb és pontosabb, globális gondolkodás felé haladt.

Az agy segítségével ismerjük fel a bokorban lapuló tigrist. Ha kiderül, hogy csak egy árnyékot vagy az anyóst hittünk ragadozónak, akkor sem vesztünk semmit, ha elszaladunk.

Az agy azonban néha olyan mintákat is látni vél, amelyek a valóságban nem léteznek, a hívők például biztosak abban, hogy egy vízfoltban vagy felhőben valamely istenség képét látják.

Csak akkor tudhatjuk meg, mi a valódi és mi nem, ha a törzsi agy által levont következtetéseket tudományos módszerrel tesszük próbára. Agyunknak valaha igen gyorsan kellett döntenie, mi jelent fenyegetést és mi nem, így - a biztonság érdekében - gyakran esett tévedés áldozatává.

Bár több munkát kíván, érdemes ahhoz szoktatni agyunkat, hogy kételkedjék, és tegye próbára élményeit, vesse őket össze a valósággal.
| agyműködés, gondolkodás, törzsi felfogás, tévedés
2019-06-18 09:32:14


Nem tigris, az anyósom!

Az emberiség tudata a törzsi időkben alakult ki, és gyakran ma is úgy gondolkodunk, mintha még mindig törzsi társadalomban élnénk. Ez elősegítheti a túlélést, de a v...


Hogyan jegyezzünk meg arcokat, neveket?

Bizonyos helyzetekben - például állásinterjúnál vagy más társadalmi események alkalmával - különösen fontos lehet, hogy ne felejtsük el az arcát és a nevét annak, ...


Átmeneti iszkémiás roham (TIA)

Az átmeneti iszkémiás roham (transiens ischaemiás attack - TIA) agyi működészavar, amit az agy vérellátásának átmeneti hiánya okoz.


A mágia és a babona szerepe ma

Egy kutatás szerint az úgynevezett mágikus gondolkodás, a varázslat – például az abban való hit, hogy ha rosszat kívánunk valakinek, az illető megbetegszik – sokkal ...


Hipnózis

Sokan úgy vélik, hogy a hipnózis álomhoz hasonlatos. Ezzel szemben a valóság az, hogy amikor a tudatalattinkba kirándulunk, erősen koncentrált szellemi állapotba kerülü...