Nem tigris, az anyósom!

Az emberiség tudata a törzsi időkben alakult ki, és gyakran ma is úgy gondolkodunk, mintha még mindig törzsi társadalomban élnénk. Ez elősegítheti a túlélést, de a valóság eltorzítása révén alaposan félre is vezethet minket.

agyműködés, gondolkodás, törzsi felfogás, tévedés | InforMed Hírek16   InforMed | Dobos, L.
Hála a tudománynak, gondolkodásunk az évezredek során a törzsi felfogástól egy, a valósághoz hűbb és pontosabb, globális gondolkodás felé haladt.

Az agy segítségével ismerjük fel a bokorban lapuló tigrist. Ha kiderül, hogy csak egy árnyékot vagy az anyóst hittünk ragadozónak, akkor sem vesztünk semmit, ha elszaladunk.

Az agy azonban néha olyan mintákat is látni vél, amelyek a valóságban nem léteznek, a hívők például biztosak abban, hogy egy vízfoltban vagy felhőben valamely istenség képét látják.

Csak akkor tudhatjuk meg, mi a valódi és mi nem, ha a törzsi agy által levont következtetéseket tudományos módszerrel tesszük próbára. Agyunknak valaha igen gyorsan kellett döntenie, mi jelent fenyegetést és mi nem, így - a biztonság érdekében - gyakran esett tévedés áldozatává.

Bár több munkát kíván, érdemes ahhoz szoktatni agyunkat, hogy kételkedjék, és tegye próbára élményeit, vesse őket össze a valósággal.
| agyműködés, gondolkodás, törzsi felfogás, tévedés
2019-06-18 09:32:14
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop