Önmegtartóztatás és intelligencia

A vágyak kielégítését nehéz késeltetni – kérdezzünk csak meg valakit, aki fogyókúrázik. A legújabb kutatások azonban azt mutatják, hogy ez is az intelligencia jele.

önmegtartóztatás, intelligencia | InforMed Hírek18   InforMed | Seprődi, B.
Amerikai kutatók azt vizsgálták, hogy mi a kapcsolat az önmegtartóztatás és az intelligencia között, ehhez az agy egyik speciális területére, a prefrontális agykéreg működésére fókuszáltak. Ez az agynak azon része, ami a komplex problémák megoldásában és a többcélú helyzetek értelmezésében játszik szerepet. 

„Egy ideje már tudjuk, hogy az intelligencia és az önuralom kapcsolatban állnak, de nem tudtuk, hogy miért. A mostani vizsgálat agy speciális agyi szerkezet szerepét kutatta, ami a fejlődés során az egyik legutoljára kialakult területe az agynak” – mesélték a kutatók.

A vizsgálat során 103 egészséges felnőttet egy sor szituációban vizsgáltak, ahol nagyobb összegekről kellett döntéseket hozni a jelenben és a jövőben. Ilyen kérdések hangzottak el: „A vállalkozásból most venné ki a 2000 dollár nyereséget, vagy nyolc év múlva, amikor már 40 000 dollár lesz a nyereség?” Különböző összegekkel és időtartamokkal dolgoztak a kutatók.

A résztvevők ezután intelligencia- és memóriateszteken is részt vettek. Egy külön napon funkcionális mágneses rezonanciavizsgálat is történt, miközben a résztvevők a rövid távú memóriát terhelő feladatokat oldottak meg.

Azoknál a pácienseknél letett a legmagasabb agyi aktivitást mérni, akik a legmagasabb pontokat érték el az intelligencia-vizsgálatok során, és a legnagyobb önmegtartóztatást mutatták. A rövid távú memória teljesítőképessége is összefüggést mutatott az intelligenciával.

A szerzők szerint ezek a tapasztalatok segítséget jelenthetnek abban, hogy fejlesszük az önuralmunkat. „Az önmegtartóztatást befolyásoló tényezők ismerete egy sor fontos viselkedési mintában játszik szerepet, a nyugdíjas évekre való gyűjtéstől kezdve a fizikai és lelki egészség fenntartásáig” – fogalmaztak a kutatók.


| önmegtartóztatás, intelligencia
2020-01-07 12:22:21

Web Design & Development Prowebshop