Pókok, kukacok és a politika

Egy kisebb, de igen érdekes vizsgálat szerint a liberálisok és a konzervatívok másképpen reagálnak, ha fenyegető, ijesztő képeket látnak. A demokrácia alapelveihez tartozik a szabad gondolkodás, ám ez nem mindig tőlünk függ.

politikai meggyőződés, konzervatív, liberális, félelem | InforMed Hírek16   InforMed | Dobos, L.
A Rice Egyetem kutatói politikai meggyőződésünk biológiai alapjait keresve jutottak erre a megállapításra. A Science című folyóiratban megjelent kutatási beszámoló szerzője, John Alford megkísérelte összekapcsolni a fenyegető képekre – hatalmas pók valakinek az arcán vagy kukacoktól nyüzsgő seb – adott reakciókat a liberális vagy konzervatív politikai preferenciájával.

A vizsgálatban 46, telefonon véletlenszerűen kiválasztott egyén vett részt, akik valamennyien azt mondták magukról, hogy egyértelműen állnak a politikai paletta valamelyik oldalán. Egy politikai és demográfiai jellemzőikről szóló kérdőív kitöltése után egy gépre kötötték őket. A berendezés a bőrük nedvességével, azaz a verítékezéssel kifejezett izgalmi állapotot mérte. Közben egy 30 semleges képből álló sorozatot vetítettek a résztvevőknek, de a képek közt volt három rémítő, fenyegető is. Egy másik képsorban ezek helyett kellemes képek voltak, egy tál gyümölcs, egy nyuszi vagy egy boldogan mosolygó gyerek.

Az eredmények arra utalnak, hogy a világnézetünket nagyban befolyásolják a látott dolgokra adott reakcióink. Az ijesztő képekre érzékenyebben reagálók ugyanis szinte valamennyien konzervatívak voltak, akik saját bevallásuk szerint hevesebben ellenezték például a bevándorlást, a melegek házasságát, a szabad abortuszt, támogatták viszont a hadi kiadásokat, az iraki háborút és az iskolai imádkozást.

A liberálisok, akik között több volt a nyílt bevándorlási politika és a pacifizmus hívei, ezzel szemben kevésbé érzékenyen reagáltak a fenyegető képekre. A kutatók szerint azonban ennek pedig az a veszélye, hogy a valós fenyegetettséget sem érzékelik igazán.

Gyakran hallani, hogy a jobboldal kiválóan képes mozgósítani a táborát. A kutatók szerint ennek egyik oka éppen az lehet, hogy a konzervatívak érzékenyebben reagálnak a veszélyekre, fogékonyabbak az ijesztgetős politikai stratégiák iránt.

A kutatókat meglepte a vizsgálat eredménye, amely teljesen egyértelmű volt a kis létszám ellenére is. A biológiai meghatározottságunk fontosságának hívei ezért nagyobb létszámú csoportokkal is végezni kívánnak hasonló kísérleteket.

| politikai meggyőződés, konzervatív, liberális, félelem
2019-11-14 14:58:26
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop