Hirdetés

Tanulni kell, és kész

Verbális, vagy vizuális típus? Valószínűleg tudja magáról, és talán gyermekeiről is, hogy milyen technikával tud a leghatékonyabban tanulni.

tanulás, tanulási módszer |

InforMed Hírek8   InforMed | Seprődi, B.

És nincs egyedül: az elmúlt harminc évben jelentősen befolyásolta az oktatás alakulását az a megközelítés, miszerint a tanítási módszerekkel alkalmazkodni kell a diákok tanulási képességeihez. A tanulási módszerek népszerűsége pedig alapvetően meghatározta a kutatást, az oktatást, de a közgondolkodást is.

Széles körben elfogadott, hogy bizonyos diákok akkor tanulnak hatékonyabban, ha a tananyagot vizuálisan kapják meg, míg mások inkább a hallott anyagot tudják megjegyezni. Ez nyilvánvaló is, és számtalan erre alapuló tanulási és tanítási segédanyag érhető el a piacon. De vajon tudományosan is igazolható, hogy jobban tanulunk, ha ideális formában kapjuk meg az ismereteket?

Sajnos a válasz nem. Pszichológusok áttekintették ugyanis a témában eddig megjelent kutatási eredményeket, és megállapították, hogy bár sok kutatás próbálta igazolni a verbális és vizuális típusok létezését, de ezek nem voltak megfelelő felépítésűek, így következtetéseiket csak megfelelő megfontolásokkal szabad elfogadni.

Egy megfelelően megszerkesztett (randomizált) vizsgálat során meghatároznák, hogy a résztvevők vizuális vagy verbális típusúak-e, majd véletlenszerűen egy vagy többféle tanulási módszert alkalmaznának. A vizsgálat végén ugyanazt a tesztet megoldva kiderülhetne, hogy jobb eredményeket lehet-e elérni azoknál, akinél a tanulási és a tanítási stílus egymásnak megfelelő volt. Nagyon kevés ilyen felépítésű vizsgálat történt ezidáig, és ezek egy része alátámasztotta, egy része viszont éppen cáfolta a tanulási stílusok létezését.

Az elmúlt években több mint hetven különböző tanulási módszer jelent meg, ezek egy része kétségtelenül azt célozta, hogy megfeleljen a diákok igényeinek, és kellemesebb környezetet teremtsen a tanuláshoz. A pszichológiai vizsgálatok azonban nem igazolták ezek létjogosultságát, és úgy tűnik, hogy a tanulási stílust felmérő tesztek és a különböző tanítási módszerek alkalmazása csak idő- és erőforrás-pocséklás.

Science Daily, kép: sxc.hu
tanulás, tanulási módszer

2010-01-04 13:31:07

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop