Legutóbbi cikkek

Bizonyíték a "velünk született tudásra"

Bebizonyosodott, hogy létezik "velünk született tudás" - állítják a lausanne-i egyetem (EPFL) kutatói.

A biológiai óra titkai

2023. 10. 30

A biológiai óra, ha helyesen működik, irányítja az aktivitás és a pihenés ritmikus váltakozását, jelentős szerepet játszik a hormontermelésben, a testhőmérséklet és a vérnyomás napszakonkénti változásában is. A belső óra segítségével az élőlények a leghatékonyabban képesek kihasználni saját és környezetük erőforrásait.

Kétnyelvűség és korai nyelvtanulás?

2023. 10. 30

A szakemberek valaha attól féltek, hogy a kétnyelvű gyerekek összekeverik a nyelveket, és később tanulnak meg beszélni. Manapság éppen ellenkezőleg, már az óvodák is azzal hirdetik magukat, hogy nyelvet tanítanak.

Hogyan ismerjük fel az egészséggel kapcsolatos álhíreket?

2023. 10. 26

Az egészséggel kapcsolatos álhírek felismerése fontos készség a mai információ áradatban. Az alábbiakban néhány tipp található, amelyek segíthetnek az álhírek felismerésében:

Mit jelentenek leggyakoribb álmaink?

2023. 10. 26

Az ember élményei közül az egyik legizgalmasabb és legtitokzatosabb az álom. Az álmok sokat elmondanak arról, mi történik mostanában az életünkben, és mi foglalkoztat bennünket. Az alábbi álomtípusok segítenek megérteni, hogy mi történik a tudatalattinkban.

Neuralink: az FDA engedélyezte az első emberi agychip beültetést

2023. 05. 26

A Reuters híre szerint Elon Musk agychip cége engedélyt kapott az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóságától (FDA), hogy az első ember kísérletet elvégezze.

Hogyan lehet új idegsejteket létrehozni az agyban

2023. 03. 02

A felnőtt agy egyes területei nyugvó vagy alvó idegi őssejteket tartalmaznak, amelyek újraaktiválhatók új neuronok kialakítása céljából. A Genfi Egyetem (UNIGE) és a Lausanne-i (UNIL) tudósai által vezetett csapat felfedezte a sejtanyagcsere fontosságát ebben a folyamatban, és meghatározta, hogyan lehet felébreszteni és újraaktiválni ezeket az idegi őssejteket.

Magyar kutatók új idegpályát fedeztek fel

2023. 01. 23

A magyar kutatók új kommunikációs útvonalat találtak az agykéreg és az agyba érkező információk feldolgozásában kulcsszerepet játszó kéreg alatti dúc, a talamusz között.

A testen kívüli élmény tudományos magyarázata

2022. 11. 04

Tíz emberből egy átéli azt az élményt, amikor kívülről látja a testét, és úgy érzi, mint valahol máshol lenne. A Science című folyóiratban megjelent cikk most tudományos magyarázattal szolgál erre a jelenségre.

Az emberi agy tíz rejtélye

2022. 10. 18

Az alábbiakban az emberi aggyal, illetve a gondolkodással és a memóriával összefüggő néhány érdekes kérdésére kapunk magyarázatot.

Gyakorolható a figyelem megosztása

2022. 09. 10

Különböző feladatokkal javítható az agyunk működési sebessége, és fejleszthető az a képesség is, hogy egyszerre több feladatra koncentráljunk, állítják ausztrál kutatók.

1 | |
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop