Arcidegzsába (trigeminus neuralgia)

Az arcideg rohamokban jelentkező, igen heves fájdalma az arcidegzsába trigeminus neuralgia). A betegség különösen 40 év feletti nőknél gyakoribb. Az ideg lefutása mentén jelentkező fájdalom általában az arc vagy az állkapocs területét érinti, ritkábban csak a homlokot.


Trigeminusz-neuralgia

A "tic douloureux"-ként is ismert trigeminusz-neuralgia a trigeminusz ideg (háromosztatú ideg = V. agyideg) működési zavarát jelenti. Ez az ideg az arc érzeteit viszi az agyba. Az idegműködés zavara másodpercektől percekig tartó súlyos, szúró fájdalomrohamokat okoz. Bármelyik felnőtt korosztályt érintheti, de idősebb korban gyakoribb. Az oka ismeretlen.


Glosszofaringeális neuralgia

Ritka betegség, amelyben a betegnek visszatérő súlyos fájdalomrohamai vannak a torok hátsó részén, közel a mandulákhoz. Néha az azonos oldali fül is érintett. Rendszerint 40 év felett kezdődik, férfiakban gyakoribb, mint nőkben. Oka ismeretlen.


Arcidegbénulás

A Bell-féle bénulás (más néven perifériás faciális bénulás) az arcideg működési zavara, amely az arc egyik oldalán váratlan izomgyengeséghez vagy bénuláshoz vezet.


Arcideg-bénulás (2)

Most a központi idegrendszer betegsége következtében kialakult centrális arcideg-bénulásról lesz szó.


Megtalálták a Bell féle bénulás kórokozóját

Ehime, Japán - A Bell féle bénulás az arcidegbénulás gyakori oka ;eredete ismeretlen és nincs hatásos kezelés. Japán kutatók most arról számolnak be, hogy megtalálták a Bell féle bénulás kórokozóját, mely a Herpes simplex vírus (HSV-1). Kísérletükben 14 beteg vett részt, akinek Bell féle bénulása, 9 betegnek pedig Ramsay-Hunt szindrómája volt ( az arcidegbénulás másik formája) továbbá 12 középfülgyulladásban vagy egyéb betegségben szenvedő páciens, akiknél dekompressziós műtét volt szükséges.A műtét során folyadékmintát vettek az arcüregből és szövetmintát a környező szövetekből. A mintákat igen alapos és érzékeny DNS analízisnek vetették alá. A kutatók a folyadékminta 77%-ában és a 14 izombiopszia közül 8-ban a Bell-féle bénulás esetén a herpes simplex vírusra olyan specifikus géneket találtak. A másik típusú arcidegbénulás esetén az anyagok 89%-a varicella zooster vírusra jellemző géneket tartalmazott. A vett anyagokban nem találtak sem herpes simplex, sem varicella zooster vírust. Véleményük szerint a herpes simplex fertőzés okozza a Bell-féle bénulást és a betegség vírus ellenes kezelésre meggyógyul. A Bell-féle bénulás kiváltó okai, mint a hideg, a láz, foghúzás, menstruáció, megfázás ismert módon reaktiválja a herpes simplex vírust isMegjelent: Annals of Internal Medicine, Vol. 124, No. 1 (Pt. 1), January 1, 1996, pp. 27-30