Trigeminusz-neuralgia

A "tic douloureux"-ként is ismert trigeminusz-neuralgia a trigeminusz ideg (háromosztatú ideg = V. agyideg) működési zavarát jelenti. Ez az ideg az arc érzeteit viszi az agyba. Az idegműködés zavara másodpercektől percekig tartó súlyos, szúró fájdalomrohamokat okoz. Bármelyik felnőtt korosztályt érintheti, de idősebb korban gyakoribb. Az oka ismeretlen.

trigeminusz-neuralgia, fájdalom | MSD Orvosi kézikönyv a családban   Merck
Tünetek

A fájdalom váratlanul jelentkezik, de gyakran egy bizonyos pont érintése vagy egy cselekvés, például fogmosás vagy rágás indítja el. Az ismétlődő, villámszerűen rövid hasogató fájdalomrohamok az arc alsó felén bárhol kialakulhatnak. A fájdalom leggyakrabban az arccsonttal szomszédos területeken, az orrnál és az állkapocsnál érezhető. A naponta 100-nál is gyakrabban visszatérő fájdalom teljesen munkaképtelenné teheti a beteget.

Kórisme

Bár speciális vizsgálat nincs a trigeminusz-neuralgia kimutatására, a jellegzetes tünetek könnyűvé teszik a diagnózist. Az arcfájdalom egyéb lehetséges okait is figyelembe kell venni, mint például az állkapocs, a fogak és az orrmelléküregek betegségeit. Nyomhatja az ideget tumor vagy aneurizma is.

Kezelés

Mivel a rohamok rövidek és visszatérők, a típusos fájdalomcsillapító eljárások nem segítenek. Más gyógyszerek, főként az epilepszia elleni szerek (stabilizálják az idegsejt membránját) hatásosak lehetnek. Rendszerint a karbamazepint próbálják ki először. A fenitoin a következő szer, ha a karbamazepin nem hatásos vagy súlyos mellékhatásokat okoz. A baklofen és egyes antidepresszánsok szintén segíthetnek egyes esetekben. Spontán megszűnés gyakori, de a rohamok különböző időközönként visszatérnek.

Néha az agy közelében rendellenes helyen futó artéria nyomja az ideget és ez okoz neuralgiát. Ilyen esetekben az artéria leválasztása az idegről, legalábbis néhány évre, enyhíti a fájdalmat. Ha a gyógyszer nem használ és a beteg nem alkalmas műtétre, alkoholpróbát végeznek. Ennek során alkoholt fecskendeznek az idegbe, ami időlegesen gátolja működését. Ha ez valóban csökkenti a fájdalmat, akkor az ideget elvágják vagy egy vegyület befecskendezésével maradandóan elpusztítják. Az ilyen eljárások azonban gyakran okoznak kényelmetlen érzéseket az arcon, és csak a legutolsó megoldásként szabad alkalmazni.

| trigeminusz-neuralgia, fájdalom
2009-03-03 13:55:01
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop