Hirdetés

3-as típusú cukorbetegség és Alzheimer-kór

A diabetes mellitus (röviden DM-nek vagy cukorbetegségnek is nevezik) olyan egészségi állapotra utal, amikor a szervezet nehezen tudja átalakítani a cukrot energiává.

diabétesz, 3-as típusú cukorbetegség, Alzheimer-kór, demencia |

InforMed Hírek20   InforMed | Glanz, J.

Kép: American Heart Association

 Általában háromféle cukorbetegség lehetséges

  • 1-es típusú cukorbetegség (T1DM) egy krónikus egészségi állapot, amelyben a hasnyálmirigy endokrin része nem termel elegendő hormon inzulint, és a vércukorszint (glükóz) túl magas lesz.
  • A 2-es típusú cukorbetegség (T2DM) egy krónikus állapot, amelyben inzulinrezisztencia alakul ki, és ennek következtében a vércukorszintje túl magas lesz.
  • A terhességi cukorbetegség (GDM) olyan DM, amely terhesség alatt fordul elő, és a vércukorszint ebben az időszakban túl magas.

Egyes kutatók szerint az Alzheimer-kórt is a cukorbetegség egyik típusa, az úgynevezett 3-as típusú cukorbetegség közé kell sorolni.

Ezt a „3-as típusú cukorbetegség” kifejezést annak a hipotézisnek a leírására javasolták, hogy az Alzheimer-kórt, amely a demencia egyik fő oka, egyfajta inzulinrezisztencia és inzulinszerű növekedési faktor működési zavar váltja ki, amely kifejezetten az agyban fordul elő. .

Ezt az állapotot egyesek a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők leírására is használták, és Alzheimer-kóros demenciával is diagnosztizáltak. A 3-as típusú cukorbetegség besorolása ellentmondásos, és az orvosi közösség nem fogadja el széles körben klinikai diagnózisként.

A fenti „3-as típusú diabétesz” nem tévesztendő össze a 3c típusú cukorbetegséggel (más néven T3cDM, pancreatogén diabetes).

A hasnyálmirigynek belső elválasztású és külső elválasztású mirigyei is vannak. Az inzulin azon hormonok egyike, amelyeket a Langerhans-szigetekben, azaz a hasnyálmirigy endokrin szövetében található béta-szigetsejtek termelnek és választanak ki.

Amikor a hasnyálmirigy exokrin, külső elválasztású része megbetegszik,másodlagos károsodást okozhat a hasnyálmirigy endokrin elválasztású részében, ami végül DM-hez vezet, ez a T3cDM. Ezek a kórképek lehetnek:• krónikus hasnyálmirigy-gyulladás • cisztás fibrózis • exokrin hasnyálmirigyrák

A cukorbetegség és az Alzheimer-kór közötti kapcsolat

A Mayo Clinic szerint kapcsolat van az Alzheimer-kór és a 2-es típusú cukorbetegség között. Feltételezik, hogy az Alzheimer-kórt az agy inzulinrezisztenciája válthatja ki. Vannak, akik azt mondják, hogy az Alzheimer-kór egyszerűen „diabétesz az agyban”.

Idővel a kezeletlen cukorbetegség károsíthatja az ereket, beleértve az agy ereit is. Sok 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő ember nem tudja, hogy beteg, ami késleltetheti a diagnózist és a megfelelő kezelést. Ezért a 2-es típusú cukorbetegek esetében nagyobb a károsodás kockázata.

A cukorbetegség kémiai egyensúlyhiányt is okozhat az agyban, ami Alzheimer-kórt válthat ki. Ezenkívül a magas vércukorszint gyulladáshoz vezet, ami károsíthatja az agysejteket.

Ezen okok miatt a cukorbetegség az érrendszeri demenciának nevezett állapot kockázati tényezőjének számít. A vaszkuláris demencia egy önálló diagnózis, amelynek saját tünetei vannak, vagy figyelmeztető jel lehet.

Ennek a folyamatnak a tudományos háttere bizonytalan. Egyelőre azt állapították meg, hogy vannak olyan esetek az Alzheimer-kórban és a demencia más formáiban, amelyeknek nincs kimutatott kapcsolata az inzulinrezisztenciával.

A 3-as típusú cukorbetegség okai és kockázati tényezői

Egy 2016-os tanulmány szerint a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél akár 60 százalékkal nagyobb valószínűséggel alakul ki Alzheimer-kór vagy más típusú demencia, például vaszkuláris demencia. Ebben a tanulmányban több mint 100 000 demenciában szenvedő ember vett részt. Azt mutatta, hogy a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő nőknél nagyobb volt a vaszkuláris demencia kialakulásának valószínűsége, mint a férfiaknál.

A 2-es típusú cukorbetegség kockázati tényezői a következők:

  • a családban előfordult cukorbetegség
  • magas vérnyomás (hipertónia)
  • túlsúlyos vagy elhízott
  • bizonyos krónikus egészségügyi állapotok, mint például a depresszió és a policisztás petefészek szindróma (PCOS)

A 3-as típusú cukorbetegség tünetei

A 3-as típusú cukorbetegség tüneteit a demencia tüneteiként írják le, például a korai Alzheimer-kór tüneteit. Az Alzheimer-szövetség szerint ezek a tünetek a következők :

  • memóriavesztés, amely befolyásolja a mindennapi életet és a társadalmi kapcsolatokat
  • nehézségek az ismert feladatok elvégzésében
  • gyakran rosszul helyezi el a dolgokat
  • az információkon alapuló ítéletalkotás képességének csökkenése
  • hirtelen személyiség és viselkedési változások

A 3-as típusú cukorbetegség diagnózisa

Nincs specifikus teszt a 3-as típusú cukorbetegségre. Az Alzheimer-kórt a következők alapján diagnosztizálják:

  • neurológiai vizsgálat
  • kórtörténet
  • neurofiziológiai vizsgálat

Az orvos számos kérdést fog feltenni a családtörténetével és a tüneteivel kapcsolatban.

A képalkotó vizsgálatok, mint például a koponya MRI- és CT-vizsgálata, képet adhat az agy működéséről. A gerincvelői folyadék vizsgálata az Alzheimer-kór markereit is keresheti.

Ha 2-es típusú cukorbetegség és Alzheimer-kór tünetei vannak, és egyiket sem diagnosztizálták, az orvos éhgyomri vércukor- és glikált hemoglobin-tesztet rendelhet el. Ha 2-es típusú cukorbetegsége van, fontos, hogy azonnal elkezdje a kezelést. A 2-es típusú cukorbetegség kezelése minimálisra csökkentheti a szervezet károsodását, beleértve az agyat is, és lelassíthatja az Alzheimer-kór vagy a demencia progresszióját.

A 3-as típusú cukorbetegség kezelése

Különféle kezelési lehetőségek vannak azok számára, akiknek:

  • 2-es típusú cukorbetegség előtti állapot
  • 2-es típusú diabétesz
  • Alzheimer-kór

Az életmódbeli változtatások, például az étrend megváltoztatása és a testmozgás a napi rutinba való beillesztése a kezelés fontos részét képezhetik.

Ha túlsúlyos, próbálja meg testtömegének 5-7 százalékát elveszíteni a Mayo Clinic szerint. Ez segíthet megállítani a magas vércukorszint által okozott szervkárosodást, és megakadályozhatja a pre-DM2 DM2-vé történő progresszióját.

Az alacsony zsírtartalmú, gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrend segíthet a tünetek enyhítésében.

Ha dohányzik, ajánlott leszokni a dohányzásról, mert az is segíthet az állapotának kezelésében.

Ha 2-es típusú cukorbetegségben és Alzheimer-kórban is szenved, a 2-es típusú cukorbetegség kezelése fontos a demencia progressziójának lassítása érdekében.

Egy 2014-es tanulmány szerint a metformin és az inzulin olyan cukorbetegség elleni gyógyszerek, amelyek szintén csökkenthetik a cukorbetegség által kiváltott agykárosodás kialakulásának kockázatát.

Vényköteles gyógyszerek állnak rendelkezésre az Alzheimer-kór kognitív tüneteinek kezelésére, de bizonytalanság van hatásukkal kapcsolatban.

Az acetilkolinészteráz-gátlók, mint a donepezil (Aricept), a galantamin (Razadyne) vagy a rivasztigmin (Exelon) felírhatók a szervezet sejtjei közötti kommunikációjának javítására.

A memantin (Namenda), egy NMDA-receptor antagonista, szintén segíthet a tünetek csökkentésében és lassíthatja az Alzheimer-kór progresszióját.

Az Alzheimer-kór és más demencia típusok egyéb tünetei, mint például a hangulati ingadozások és a depresszió, pszichotróp gyógyszerekkel kezelhetők. Az antidepresszánsok és a szorongásoldó gyógyszerek bizonyos esetekben a kezelés részét képezik. Néhány embernek szüksége lehet egy könnyű adag antipszichotikus terápiára a későbbiekben a demencia folyamata során.

A 3-as típusú cukorbetegség kilátásai

A 3-as típusú cukorbetegség az Alzheimer-kór leírásának egyik módja, amelyet az agyon belüli inzulinrezisztencia okoz. Tehát a kilátások számos tényezőtől függően változnak, beleértve a cukorbetegség kezelését és a demencia súlyosságát.

Ha diétával, testmozgással és gyógyszeres kezeléssel tudja kezelni a cukorbetegséget, a 3-as típusú cukorbetegség diagnosztizálását támogató kutatók azt sugallják, hogy képes lehet lassítani az Alzheimer-kór vagy a vaszkuláris demencia progresszióját, de a bizonyítékok bizonytalanok.

Kilátásai aszerint is változnak, hogy milyen hamar fedezték fel a tüneteit. Minél hamarabb kezdődik a kezelés, valószínűleg annál jobbak lesznek a kilátásai.

A Mayo Clinic szerint az Alzheimer-kórban szenvedő betegek átlagos várható élettartama körülbelül 3-11 év a diagnózis felállításától számítva. Néhány Alzheimer-kóros ember azonban akár 20 évig is élhet a diagnózis után.

A 3-as típusú cukorbetegség megelőzése

Néhány bevált módszer a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére és a szervkárosodás minimalizálására:

  • Próbáljon meg hetente négyszer, napi 30 percet gyakorolni
  • Próbáljon egészséges, alacsony telített zsírtartalmú, fehérjében gazdag és rostban gazdag ételeket enni
  • Gondosan ellenőrizze vércukorszintjét egészségügyi szolgáltatója ajánlásainak megfelelően.
  • Az előírt gyógyszereket ütemterv szerint és rendszerességgel vegye be
  • Figyelje koleszterinszintjét
  • Tartsa meg egészséges testsúlyát
diabétesz, 3-as típusú cukorbetegség, Alzheimer-kór, demencia

2022-12-14 18:01:47

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop