A magas zsírtartalmú ételek növelik az Alzheimer-kór kockázatát

Állatkísérletek arról tanúskodnak, hogy az Alzheimer-kór idegrendszeri tüneteit súlyosbítja az állati zsírokban gazdag és omega-3 zsírsavakban szegény étrend. A franciaországi kutatás arról számol be, hogy a fejlett nyugati társadalmakban gyakori étkezési szokások elősegítik az Alzheimer-kór kialakulását.

Alzheimer-kór, zsírok, diéta, zsírok | InforMed Hírek6   InforMed | Seprődi, B.
Az elmélet bizonyítására a szerzők olyan transzgén egerekkel végzett kísérleteket, amelyek az Alzheimer-betegségre jellemző fehérjéket termeltek. Az úgynevezett tau-proteinek gátolják a normális idegműködést, a béta-amiloid pedig a szenilis plakkok kifejlődéséért felelős az érintettek agyában.

A szerzők kilenc hónapon át különböző ételekkel etették a transzgén és a normális egereket, ezután összehasonlították a két egércsoport agyában létrejött változásokat.

A zsíros és omega-3 zsírsavakban szegény táplálékot fogyasztó egereknél 8,7-szeres volt a béta-amiloid felszaporodás, és 1,5-szörös a tau-protein felhalmozódása. A kontroll csoportban hétszer kisebb volt a táplálék zsírtartalma, ezeknél az egereknél más, az Alzheimer-kórra jellemző fehérjemolekulákból is kevesebb termelődött.

„A zsírban gazdag étrend által kiváltott anyagcsere-változások jelentősen befolyásolhatják az agyi gyulladásos folyamatokat” – állították a szerzők, a zsírfogyasztás és az Alzheimer-kór közötti kapcsolatot magyarázva.

A legtöbb nyugati országban elfogadott a zsíros, és omega-3 zsírsavakban szegény táplálkozás. „A mostani eredmények arra a következtetésre vezettek, hogy az omega-3 zsírsavakban gazdag, és zsírszegény étrend megelőzheti az Alzheimer-kór kialakulását azoknál az egyéneknél, akik hajlamosak erre a betegségre” – fogalmaztak a kutatók. – „Természetesen nem állítható teljes bizonyossággal, hogy az egereknél megfigyelt folyamatok emberben is pontosan így zajlanak, de sosem árt, ha kevesebb zsírt, és több omega-3 zsírsavat fogyasztunk”.

| Alzheimer-kór, zsírok, diéta
2008-11-07 06:51:19

Web Design & Development Prowebshop