A depresszió növelheti az Alzheimer-kór kockázatát

Amerikai kutatók megállapították, hogy azok a memóriazavarban szenvedők, akik depressziósak is, nagyobb kockázatnak vannak kitéve Alzheimer-kór szempontjából.

Alzheimer-kór, depresszió, donepezil | InforMed Hírek7   InforMed | Dobos, L.
Azt is megfigyelték, hogy a donepezil, az Alzheimer-kór ellen alkalmazott gyógyszer azoknál a betegeknél, akinek a depressziójához a kognitív funkciók kisfokú hanyatlása is járul, késleltetheti a betegség bekövetkezését.

A kisfokú kognitív károsodásban szenvedőknek valamivel súlyosabbak az memóriazavaros tüneteik, mint amilyeneket a normális öregedési folyamat okoz, de nincsenek az Alzheimerre utaló jelek.

A kutatók, dr. Po H. Lu, az UCLA neurológus professzora és munkatársai 756 MCI-s beteget követtek (a vizsgált személyek életkora 55-91 év volt). A betegek 3 éves kettős vak elrendezésű, placebo-kontrollált Alzheimer-vizsgálatban vettek részt, kezelésük során donepezilt és E-vitamint kaptak.

A vizsgálat kezdetén egy teszttel mérték fel a résztvevők depressziójának súlyosságát és intenzitását (BDI), és 208 betegnél diagnosztizáltak depressziót.

A résztvevőket három csoportba osztották, az első E-vitamint, a második donepezilt, míg a harmadik placebót kapott.

Az eredmények a következők voltak:

– a depresszió-teszt minden egypontos növekedésével 3 százalékkal emelkedett az Alzheimer-kór kialakulásának kockázata.

– 1,7 év elteltével a depressziós és MCI-betegek közül a donepezilt kapók 11 százalékánál jelentkezett az Alzheimer-betegség, szemben az E-vitamint vagy placebót kapók 25 százalékával.

– 2,2 év után ezek a számok 14, illetve 29 százalék voltak.

– A donepezilnek nem volt kimutatható hatása azokra a résztvevőkre, akiket nem diagnosztizáltak depresszióval.

„Eredményeink arra utalnak, hogy a depresszió előrejelzője az enyhe kognitív hanyatlás Alzheimer-betegséggé való fajulásának, és a depressziósok körében a donepezil-kezelés késleltette ezt a folyamatot” – írják a szerzők.

Medical News Today
| Alzheimer-kór, depresszió, donepezil
2009-06-22 11:24:33
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop