Agysejtek növekedését serkentő gyógyszer

Amerikai kutatók olyan gyógyszert fejlesztettek ki, amelynek segítségével új agysejtek jöhetek létre. A texasi tudósok eredményei az Alzheimer-betegek gyógyszereit tehetik hatékonyabbakká.

Alzheimer-kór, agysejt, P7C3 | InforMed Hírek8   InforMed | Dobos, L.
A rágcsálókon végzett vizsgálatok alapja az, hogy minden emlős, beleértve az embert is, egész élete során létrehoz agysejteket. Ezeknek a sejteknek a többsége elpusztul, de a szóbanforgó gyógyszer segítségével több kialakulóban levő agysejt marad életben és alakul át működő agysejtté.

A vegyület ideiglenes neve P7C3, és egyelőre annyit tudni róla, hogy biztonságos, és tabletta formájában is hatásos. Az összetétele hasonlít két nagy gyógyszergyárnak az Alzheimer-betegség ellen kifejlesztett gyógyszeréhez, és elképzelhető, hogy annak a hatását képes fokozni.

Az említett gyógyszer egy eredetileg orosz fejlesztésű antihisztamin, mely a klinikai vizsgálat során nem volt hatásos az Alzheimer-betegség ellen, de az új fejlesztéssel eredményes lehet.

A kutatók 300 ezer vegyi anyag 1000 vegyületét adták be egereknek, majd felboncolva az agyukat, megállapították, képződtek-e új sejtek a hippocampusban. Így szűkítették le végül a vizsgálat anyagokat a P7C3-ra.

Amikor ezt az anyagot idős patkányoknak két hónapon át adták, a kezelt állatok a labirintusból való kitalálás során sokkal jobban teljesítettek társaiknál. Felboncolva őket a kutatók megállapították, hogy háromszor annyi friss agysejtjük van. Ezek után tovább finomították a P7C3-at, és az így nyert A20 nevű anyag még hatékonyabb volt.

A kutatók azt várják, hogy a fenti tapasztalatok birtokában új és hatékonyabb gyógyszereket tudnak kifejleszteni az Alzheimer-betegség, a stroke, az ALS és a Lou Gehrig-betegség ellen is.

| Alzheimer-kór, agysejt, P7C3
2010-08-02 12:34:01
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop