A gyaloglás csökkentheti az időskori szellemi leépülést

A rendszeresen gyalogló idős embereknél kisebb a szellemi leépülés kockázata - közölték szerdán amerikai kutatók.

séta, demencia, szellemi leépülés | MTI Hírek 2010 ;7
A Pittsburghi Egyetem munkatársai agyi szkenneléssel megállapították, hogy a heti 10-14 kilométert gyalogló idősebb embereknek több agyszövetük marad a kulcsfontosságú területeken, kisebb náluk az agyzsugorodás mértéke.

A Neurology című szakfolyóiratban ismertetett követéses tanulmányba mintegy háromszáz embert vont be Kirk Erickson és kutatócsoportja. A részt vevő önkénteseknek a vizsgálat kezdetekor nem volt demenciájuk. A követés ideje alatt lejegyezték, mennyit gyalogoltak naponta, majd kilenc év elteltével, a tanulmány zárásakor agyi szkenneléssel mérték meg a kutatók az önkéntesek agytérfogatát.

Úgy találták, hogy a hetente 10-14 kilométert - napi 1,5-2 kilométert - gyalogló, átlagosan 78 éves embereknél a memóriaproblémák megjelenésének kockázata fele volt azokhoz képest, akik nem gyalogoltak, szürkeállományuk térfogata pedig nagyobb maradt.

A tanulmány szerzői felhívják a figyelmet a rendszeres mozgás fontosságára ebben az életkorban is, mert jelentősen csökkenthető segítségével a szellemi leépülés.
| séta, demencia, szellemi leépülés
2010-10-14 23:11:22
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop