Alzheimer-kór - Az elhízás fokozza az agykárosodást

Az elhízás fokozza az Alzheimer-kórral járó agykárosodást egy francia tanulmány szerint.

Alzheimer-kór, plakkok, elhízás | MTI Hírek10
A Közegészségügyi és Orvostudományi Kutató Intézet (INSERN) tanulmánya és a Lille-i II. Egyetem kutatói génmódosított egereken végzett kísérletek során azt találták, hogy az elhízás fokozza az Alzheimer-kór esetében szokásos gondolkodási hibákat és agykárosodást.

A Diabetes című szakfolyóiratban megjelent tanulmány megerősíti azt az elgondolást, hogy az anyagcserezavarok szerepet játszhatnak a demencia (elbutulás) kialakulásában - mondta David Blum, az INSERN kutatója, a tanulmány szerzőinek vezetője.

Az Alzheimer-kór és a vele rokon betegségek az időskori demencia elsődleges előidézői. A megfigyelt gondolkodásromlás kétfajta károsodás következménye. Az elsőnél az agyban az idegsejteket elpusztító kóros fehérjelerakódások, úgynevezett amyloid plakkok keletkeznek az idegsejteken kívül, a másiknál pedig hibás szerkezetű Tau-fehérje halmozódik fel az idegsejteken belül.

Az korábban is ismert volt, hogy az elhízás szerepet játszik az amyloid plakkok kialakulásában, az idegsejtekben lévő hibás Tau-fehérjékre gyakorolt hatása nem volt világos.

Luc Buée doktor csoportjának kutatói genetikailag módosított egerekkel végeztek kísérletek, amelyeknél az idősödéssel bekövetkezett a Tau-fehérje okozta agykárosodás. Öt hónap alatt az egerek zsírokban gazdag táplálékot kaptak, ennek révén beindult a fokozatos elhízás.

A hízókúra végén az elhízott egerek súlyosabb patologikus elváltozást mutattak, mind az emlékezet, mind a Tau-fehérje szempontjából. A kutatók most a súlyosbodás okainak feltárásán dolgoznak.

A betegség végső (3.) stádiumában az elbutulást okozó plakkokat elvileg elpusztító molekulákkal végzett terápiás kísérlek nemrégiben kudarcba fulladtak.

"A Tau-fehérje okozta károsodásokra való ráhatás alternatív vagy kiegészítő megközelítés lehet. A mi laboratóriumunkban ebben az irányban folyik a munka - mondta David Blum. A Tau-fehérjével kapcsolatos agykárosodásokat súlyosbító tényezők azonosítása érdekes kezelési megoldásokhoz vezethet - tette hozzá.
| Alzheimer-kór, plakkok, elhízás
2013-01-14 08:34:29


Demencia szűrés szoftverrel

A szellemi leépülés korai fázisának tekinthető enyhe kognitív zavar kiszűrésére alkalmas beszédfelismerő szoftvert fejlesztenek a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és a ...


Az Alzheimer kór retina vizsgálattal kimutatható

Egészséges embereknél a hajszálerekerek sűrű hálózatot alkotnak a szemfenéken. A Duke Szemészeti Központ kutatói az Ophthalmology Retina című szakfolyóiratban közö...


Alzheimer-kór teszten dolgoznak

Már a tünetek megjelenése előtt megbízhatóan jelzi az Alzheimer-kórhoz vezető agyi károsodásokat egy egyszerű vérvizsgálat.


A testmozgás előnyös Alzheimer kórban

A fizikai aktivitás csökkentheti az Alzheimer-kór okozta emlékezetvesztés mértékét a Rio de Janeiró-i Szövetségi Egyetem (UFRJ) kutatóinak tanulmánya szerint, melyet a...


Nem véd a keresztrejtvény a demencia ellen

Egy új tanulmány szerint a keresztrejtvényfejtés vagy a sudoku nem véd a demenciától. A BMJ folyóiratban közölt tanulmányt az Aberdeeni Királyi kórház és az Aberdeen...


hirdetés