Elbutulás teszt?

Olyan a vérben található fehérjét azonosítottak brit kutatók, amelynek szintje a demencia veszélyét jelezheti. A vizsgálat eredményeit a Translational Psychiatry legújabb számában tették közzé a kutatók.

Alzheimer-kór, demencia, MAPKAPK5 fehérje, memória | InforMed Hírek13   InforMed | MTI

A tízéves projekt során az Alzheimer-kór legkorábbi tüneteit akarták azonosítani. A vizsgálatokban száz ikerpár vett részt, akiknél rendszeresen mérték 1129 különféle fehérje vérszintjét.

Ezzel párhuzamosan tesztelték a résztvevők vizuális memóriáját és tanulási képességeit, majd az eredményeket összevetették minden egyes vizsgált fehérje értékével. Így határozták meg, hogy az egyik fehérje, a MAPKAPK5 szintje csökken azoknál a résztvevőknél, akiknél a szellemi hanyatlás jeleit észlelték. Ez a fehérje egy kémiai "üzenetvivő", de egyelőre nem világos, hogy milyen szerepe van a szellemi hanyatlásban.

Az előrejelzések szerint 2050-re megháromszorozódik a demenciában szenvedők száma. Az első agyi elváltozások megjelenésétől számítva több mint egy évtized telhet el, míg teljesen kifejlődnek a tünetek, a súlyos memóriazavar és a személyiségváltozás.

Jelenleg nincsenek olyan gyógyszerek, amelyekkel megelőzhető lenne az Alzheimer-kór, holott a betegek kezelését sok évvel a klinikai tünetek kifejlődése előtt kellene elkezdeni.

"Nehéz visszafordítani az agyat károsító évtizedes folyamatokat, de ha évekkel korábban avatkozhatnánk be, találhatnánk hatékony gyógymódokat" - fogalmazott Steven Kiddie, a King's College London kutatója, a tanulmány vezető szerzője.

Az ikerkutatások tovább folytatódnak, hogy kiderítsék, a vérfehérje csökkent szintje valóban a demencia előjele lehet-e.

BBC News

| Alzheimer-kór, demencia, MAPKAPK5 fehérje, memória
2015-06-18 17:04:26

Web Design & Development Prowebshop