Csökken a demencia esetek száma

Egy új kutatás eredményei szerint az időskori elbutulás előfordulásának gyakorisága csökken az Egyesült Államokban és a világ más részein is.

demencia, időskori elbutulás, Alzheimer | InforMed Hírek13   InforMed | MTI

Az Alzheimer Szövetség Washingtonban rendezett nemzetközi konferenciáján ismertetett vizsgálat ezer idősebb New York-i ember bevonásával készült. A vizsgálatot vezető Carol Derby, a New York-i Albert Einstein College of Medicine professzora szerint az 1916 és 1930 között született résztvevőknél 2,2 százalék volt a demencia kialakulásának éves aránya 1993 és 2014 között, amikor a csoport tagjai a 70-es, 80-as, 90-es éveikben jártak, míg az 1930 után születetteknél ez az arány mindössze 0,4 százalék volt.
"Hasonló visszaesést figyeltünk meg a szív- és érrendszeri betegségeknél is, ami részben magyarázatot adhat a demens esetek számának csökkenésére" - idézte a szakembert a Medicalxpress nevű egészségügyi portál.
A mutatók megerősítik az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, Svédországban és más államokban végzett vizsgálatok eredményeit. Mint hozzátette, a fejlett országok idős lakosainál ritkább a demencia, amiben jelentős szerepük lehet a szívbetegségek megelőzésére tett lépéseknek, a magas vérnyomás és a szívbetegségek hatékonyabb kezelésének.
Carrillo szerint a rendszeres testmozgás, a dohányzás mentes életmód, az egészséges étrend és az ideális testsúly fenntartása mind segíthet a szívbetegségek és a szélütés, feltehetőleg a demencia megelőzésében is. A szakember szerint a már szívbetegeknél vagy kockázati csoportba tartozóknál kulcsfontosságú a kezelés.
A szakember ugyanakkor hozzátette, hogy az egészséges szív megőrzése csupán része a demencia elleni küzdelemnek. Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a műveltség fejlesztése és az agy karbantartása is hatékony az időskori elbutulás ellen.
Az Alzheimer Szövetség szerint jelenleg több mint ötmillió amerikai él Alzheimer-kórral, amely a demencia leggyakoribb formája, és az érintettek száma akár meg is háromszorozódhat 2050-ig, elérve a 14 milliót.

| demencia, időskori elbutulás, Alzheimer
2015-07-27 21:05:54
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop